Ukradeno vozilo Ministarstva pravde FBiH, šteta od 50.773 KM nije naplaćena

A. D.
Ukradeno vozilo Ministarstva pravde FBiH, šteta od 50.773 KM nije naplaćena
Ured za reviziju FBiH objavio je izvještaj o reviziji rada Ministarstva pravde FBiH, kojeg je ocijenio pozitivnim.

U njemu je, pak, konstatirano da je na poziciji "oprema van upotrebe" evidentirana je nabavna vrijednost putničkog automobila u iznosu od 50.773 KM, koji je 2011. godine po Ugovoru dat na korištenje Zastupničkom domu Parlamenta FBiH tačnije potpredsjedniku Zastupničkog doma, a koji je po obavijesti otuđen.

"Ministarstvo je pozvalo potpisnike ugovora da izvrše primopredaju vozila koje je predmet ugovora. Zastupnički dom Parlamenta FBiH je dostavio obavijest da je vozilo otuđeno i da je prilikom otuđenja vozila došlo do otuđenja saobraćajne dozvole sa original policom osiguranja, te Ministarstvo nije bilo u mogućnosti izvršiti naplatu štete ipored toga što je vozilo bilo kasko osigurano. Ministarstvo je u skladu sa Zakonom o federalnom pravobranilaštvu predložilo Federalnom pravobranilaštvu da postupi u skladu sa članom 1. i podnese tužbu kod nadležnog suda radi naknade štete koja je nastala na imovini Federacije BiH, međutim to pravobranilaštvo je obavijestilo Ministarstvo da nisu ispunjeni uslovi za postupanje pravobranilaštva u ovoj pravnoj stvari", kaže se u nalazu revizora.

Iz Ureda za reviziju naglašavaju da je potrebno poduzeti sve potrebne aktivnosti kod nadležnih institucija kako bi se riješilo pitanje otuđenog vozila, imajući u vidu rokove zastare.

"Nismo se uvjerili da je od nadležnih pokrenuta aktivnost za utvrđivanje odgovornosti za nastalu štetu. U toku revizijeupućen je dopis Pravobranilaštvu FBiH u vezi otuđenog vozila", zaključeno je.

Također, u izvještaju se problematizira i odluka Ministarstva od 10.04.2017. godine, kojom je pokrenut postupak javne nabavke – usluga iznajmljivanja softvera i opreme za elektronski nadzor osuđenih osoba i tehničke podrške pri elektronskom nadzoru.

"Tenderska dokumentacija, objavljeno je na portalu javnih nabavki, 25.04.2017. godine. Tendersku
dokumentaciju je preuzelo 26 potencijalnih ponuđača, a ponudu je dostavio jedan, Opus d.o.o. Mostar, koji je bio odabran i u prethodnom trogodišnjem periodu. Odluka o izboru ponuđača donesena je 13.06.2017. godine, a naredni dan je ponuđaču dostavljeno Obavještenje o rezultatima izbora", ističe se

Dodaju da okvirni sporazum (4.754.295 KM) i Ugovor za prvu godinu pružanja usluga (1.584.750 KM), zaključeni su 23.06.2017. godine. Napominjemo da je prethodno zaključeni ugovor za ovu vrstu usluga sa istim dobavljačem istekao 24.06.2017. godine.

"Uvidom u dostavljeni Aktuelni izvod iz sudskog registra, utvrdili smo da odabrani ponuđač nije registrovan da se profesionalno bavi informatičkom djelatnošću, a koja uključuje elektronski nadzor, koja je predmet nabavke, u skladu sa Ostalim uslovima za kvalifikaciju iz Tenderske dokumentacije (Sposobnost obavljanja profesionalne djelatnosti), što je trebalo biti eliminatoran uslov", zaključeno je u izvještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak