Potvrđena optužnica: Seid Kuralić od učenika uzimao po 200 KM za ocjene

Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica: Seid Kuralić od učenika uzimao po 200 KM za ocjene
FOTO: Facebook / Srednja škola u Kalesiji

Općinski sud u Kalesiji potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv šezdesetogodišnjeg Seida Kuralića, profesora mašinske grupe predmeta u Mješovitoj srednjoj školi Kalesija, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

U optužnici je navedeno da je Kuralić, radeći kao profesor u pomenutoj školi, u jednoj situaciji u junu 2008. godine, te u još nekoliko situacija od 2015. do 2017. godine, od roditelja učenika kojima predaje grupu mašinskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM kako bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao im pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine, saopćeno je iz Tužilaštva TK-a.

U optužnici je navedeno da je primao novac u nekoliko situacija i tako sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.200 KM.

Postupajući tužilac je nadležnom Sudu predložio da se Kuraliću izrekne mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u MSŠ Kalesija, kao i u drugim osnovnim i srednjim školama u BiH u periodu od pet godina.

Također, predloženo je da se od optuženog oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije