Šta trebaju znati građani Bosne i Hercegovine i Srbije o novim pravilima ulaska u EU?

5
Radiosarajevo.ba
Šta trebaju znati građani Bosne i Hercegovine i Srbije o novim pravilima ulaska u EU?

Dobar dan. Molimo Vas vaše pasoše. Moramo uzeti i otiske najmanje četiri prsta. Još samo da vas i slikamo. Hvala vam i ugodan boravak.

Ovako bi od 10. novembra ove godine za državljane oko 60 država, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, trebao izgledati ulazak u Europsku uniju te Švicarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn koje su članice Šengenskog sistema.

Tad će početi s radom novi sistem ulaska i izlaska (Entry/Exit System - EES) koji je ustanovljen u novembru 2017. godine, a njegova primjena više puta odgađana.

Opet potražio poznato rame za plakanje: Ben Affleck pronašao način da lakše prođe kroz razvod

Za iduće ljeto je najavljena implementacija i drugog, Europskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) koji će podrazumijevati da putnici iz zemalja koje imaju bezvizni režim s EU-om moraju putem interneta aplicirati za dozvolu za ulazak, uz plaćanja takse od sedam eura bankovnom karticom.

Pasoši u svim zemljama Zapadnog Balkana su biometrijski, u čipovima se nalaze otisci prstiju i fotografija, te su u potpunosti usklađeni s uvjetima koje je tražila EU kako bi zemlje Zapadnog Balkana dobile bezvizni režim.

I dalje ostaju opći uvjeti - da putna isprave ne smije isteći za manje od tri mjeseca od datuma kad se osoba planira vratiti u svoju zemlju ili da pasoš ne smije biti stariji od deset godina, piše Radio Slobodna Europa.

Koje su nove promjene od sredine 2025. godine?

ETIAS će zahtijevati da prije putovanja državljani oko 60 zemalja preko interneta ili mobilne aplikacije popune poseban formular.

Pri prvom ispunjavanju prijave putnik unosi osobne podatke, e-mail i broj telefona, kao i pojedinosti o putnoj ispravi.

Putnik će morati unijeti i detalje o obrazovanju i trenutnom zaposlenju, te pojedinosti o planiranom putovanju i boravku u zemlji EU.

Jednako tako, tražit će se i pojedinosti o bilo kakvih kaznenim osudama, prošlim putovanjima u ratne zone ili zone sukoba, kao i informacije da li je osoba bila protjerana iz bilo koje zemlje.

Od putnika se traži i da plate dodatnu taksu od sedam eura (14 KM) koja se plaća platnom karticom. Plaćanje se vrši kao i bilo koja internetska kupovina.

Unosi se broj kartice, datum važenja, podaci osobe na čije ime je izdana kartica, kao i CVV/CVC trocifreni broj koji je ispisan na poleđini kartice pored potpisa vlasnika. Na računu mora biti potrebni iznos novca preračunato u lokalnoj valuti.

Taksu neće plaćati mlađi od 18 i stariji od 70 godina, supružnici/registrirani partneri i djeca državljana EU i zemalja Šengenskog sistema, kao ni djeca supružnika/partnera koji dolaze izvan EU-a.

Neće biti moguće "grupno" apliciranje, odnosno za ETIAS će morati u slučaju porodičnog putovanja aplicirati svaki član posebno.

ETIAS sistem će biti dostupan na jezicima zemalja članica, uključujući hrvatski, a sistem će primati isključivo latinična slova.

Popunjavanje aplikacije putnik će moći pauzirati, spremiti promijene i u periodu od 48 sati nastaviti s unošenjem podataka.

Jeste li čuli za 'zlatne pasoše'? Ljudi ih 'plaćaju' i do 1.500.000 KM

Koliko se čeka obrada zahtjeva?

Kako navode na zvaničnoj stranici sistema ETIAS, obrada bi trebala trajati "nekoliko minuta".

Ako će potrajati duže, putnik bi obavijest trebao dobiti u toku četiri dana.

Od putnika se mogu tražiti i dodatne informacije ili dokumentacija, primjerice, potvrda o rezervaciji hotela i potvrda o zaposlenju koje treba dostaviti u roku deset dana, a u tom slučaju zahtjev bi trebao biti obrađen u roku od dvije sedmice.

Putnik može biti pozvan na razgovor u ambasadu zemlje u koju planira putovati i u tom slučaju zahtjev bi trebao biti obrađen u roku 30 dana.

Zbog tog se savjetuje putnicima da formular popune najmanje mjesec prije kupovine karte ili rezerviranja smještaja.

Ako se putniku odobri ulazak u EU, obavijest će zaprimiti e-mailom.

ETIAS dozvola će vrijediti tri godine ili do zamjene putne isprave s kojom je neko aplicirao.

Nova pravila za putovanje u EU od novembra: Evo šta će se promijeniti

Formular je povezan s putnom ispravom, što znači da vrijedi samo uz pasoš s kojim se apliciralo za ulazak. Novi pasoš znači novo apliciranje. Ako je ETIAS plaćen i odobren za putovanje u jednu zemlju, vrijedi i za drugu.

ETIAS odobrenje ne znači da osoba može boraviti u EU duže od 90 dana u periodu od šest mjeseci ili raditi u EU.

Putnik će moći ući i izaći iz EU-a koliko god puta želi i putovati na bilo koju destinaciju unutar Šengenskog prostora u periodu važenja dozvole sve dok poštuje navedeno vremensko ograničenje.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak