Solak traži od Vlade FBiH skoro 2.000 KM za nesreću s motociklom!?

Radiosarajevo.ba

Dok se čeka podizanje optužnice u aferi "Respiratori" i početak suđenja, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak zatražio je o Vlade Federacije jednokratnu pomoć za povrede koje je zadobio prilikom saobraćajne nesreće krajem aprila ove godine u Konjicu, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba od izvora u Federalnoj vladi.

"Molim vas da mi u skladu sa članom 5. uredbe o naknadama koje nemaju karakter plaća ("Službene novine Federacije BiH broj 63/10, 22/11, 66/11) izvršite isplatu jednokratne novčane pomoći za težu povredu, na osnovu priložene dokumentacije", navedeno je u Solakovom zahtjevu.

Solak je ovaj zahtjev 3. jula uputio Federalnoj upravi civilne zaštite, a Uprava proslijedila Komisiji za administativa pitanja Vlade FBiH koja će, kako saznajemo, o ovom pitanju odlučivati sutra.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, administrativna Komisija je pripremila je prijedlog rješenja sa sutrašnjim datumom. U njemu se navodi kako se "utvrđuje Solaku pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći" po osnovu teške tjelesne povrede u visini od dvije prosječne neto plaće isplaćene u FBiH, prema zadnjem objavljenim statističkom podatku, to jeste u iznosu od 1.870 KM.

FOTO: Radiosarajevo.ba: Solakov zahtjev

"Sredstva za isplatu naknade po ovom rješenju će se osigurati iz sredstava Federalne uprave civilne zaštite", navedeno je u prijedlogu rješenja.

U obrazloženju se navodi da je Solak naknadnu tražio jer je na Kliniku s ortopediju i traumatologiju u Sarajevu s teškim povredama primljen "prije preventivne suspenzije"!

Neslužbeno, pojedini članovi Komisije za administrativna pitanja već negoduju zbog ovakvog zahtjeva, te će se sutra usprotiviti novim isplatama budžetskog novca za Solaka.

FOTO: Radiosarajevo.ba: Prijedlog rješenja

Podsjetimo, sarajevski "Dnevni avaz" je objavio da je Tužilaštvo BiH spremilo optužnicu u predmetu "Respiratori" koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH.

Državno tužilaštvo nije demantiralo ove navode.

Za sada su, pored Solaka, u ovoj aferi osumnjičeni federalni premijer Fadil Novalić, Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline", firme koja je za 10,5 miliona KM i uvezla respiratore iz Kine u BiH, ali i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koji je Hodžiću, pod čudnim okolnostima dao dozvole za uvoz i transport medicinskim sredstvima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak