Sindikat Energoinvesta ukazao na mahinacije uprave: Dva puta smo već bili pred stečajem zbog njih

5
Radiosarajevo.ba
Sindikat Energoinvesta ukazao na mahinacije uprave: Dva puta smo već bili pred stečajem zbog njih

Odbor sindikata Energoinvesta objavio je saopćenje kako bi informisao o trenutnim procesima u kompaniji vezanim za izbor direktora, a za koje izražavaju zabrinutost zbog odstupanja od zakonom i Statutom propisanih procedura.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije nije garantovalo da će procedura imenovanja biti obavljena putem konkursa. Zbog toga je Sindikat Energoinvesta sazvao sjednicu Odbora i usvojio određene zaključke i aktivnosti.

Podsjećamo da je u decembru 2023. godine novoimenovani Nadzorni odbor (NO) Energoinvesta poništio već provedenu konkursnu proceduru za izbor direktora, navodeći kao razlog da je ista raspisana od prethodnog saziva Nadzornog odbora. Također, obećano je raspisivanje novog konkursa kojeg bi pratili "od početka do kraja".

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

Radnici su prihvatili zahtjev novoizabranog Nadzornog odbroa, uvažavajući korektne odnose sa Sindikatom i resornim ministarstvom. Međutim, obećanje nije ispoštovano ni nakon četiri mjeseca. Umjesto konkursa, pojavila se informacija iz ministarstva koja sugeriše da je "pronađen" kandidat za direktora, što navodi na zaključak da se planira imenovanje vršioca dužnosti direktora koji nije uposlenik Energoinvesta, a što nije u skladu sa zakonom.

Dana 16. maja 2024. godine, organizovano je protestno okupljanje radnika u terminu kada je zakazana sjednica NO. Na sjednici je izražen stav radnika i sindikata da su prevareni i dezavuisani, te da ne prihvataju odstupanje od zakonom i statutom propisane konkursne procedure za imenovanje direktora. Zatražen je sastanak sa resornim ministrom Lakićem. Na sastanku, održanom 17. maja 2024. godine, ministru je napomenuto prekršeno obećanje i jasno iznesen stav radnika i sindikata da se aktuelnoj direktorici produži mandat vršioca dužnosti na još tri mjeseca, dok se u međuvremenu ne raspiše obećani konkurs za izbor direktora. Ministar nije dao garanciju da će zahtjevi sindikata biti ispoštovani.

Ponovo tenzije zbog plina, Elek: "Bez novog ugovora prekid isporuke gasa za Federaciju BiH"

Navode da je Energoinvest u dva navrata zbog imenovanja stranački podobnih kadrova bio pred stečajem. Zahvaljujući odlučnosti, hrabrosti, materijalnom odricanju i zajedničkom djelovanju menadžmenta kompanije, radnika i sindikata, Energoinvest je izmirio sve obaveze prema radnicima i doveo kompaniju u stabilno poslovanje.

Radnici neće dozvoliti da nakon dugogodišnjeg odricanja u cilju oporavka i opstanka kompanije, na čelo Energoinvesta bude postavljen direktor bez zakonske procedure i potrebnog iskustva. Sindikat će se boriti svim raspoloživim sredstvima da se njihovi zahtjevi ispoštuju i da se trud i odricanje ne izbrišu.

Sindikat metalaca FBiH i SM FBiH-Kantonalno povjereništvo Kanton Sarajevo pružili su punu podršku aktivnostima Sindikata Energoinvesta u cilju očuvanja kompanije i sudbine radnika.

Almir Bečarević o novom poskupljenju plina: 'Nastavak pljačke građana Kantona Sarajevo'

Odbor Sindikata Energoinvesta obratio se javnosti kako bi informisao i apelovao na nadležne da donesu odluke koje će osigurati prosperitet kompanije i sigurnost radnika, umjesto dodatne neizvjesnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak