SDP predložio da se ugroženi poslodavci oslobode plaćanja doprinosa

Radiosarajevo.ba
SDP predložio da se ugroženi poslodavci oslobode plaćanja doprinosa

Socijaldemokratska partija (SDP) je predložila da se, kako je saopćeno, ugroženi poslodavci oslobode od uplate doprinosa.

Saopćenje SDP-a prenosimo u cijelosti.

"Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva vlade entiteta da razmotre mjeru djelimičnog ili potpunog oslobađanja uplate doprinosa na period od dva mjeseca poslodavcima koji trpe posljedice pandemije COVID-19, posebno obrtnicima, malim poduzetnicima i izvoznicima.

Smatramo da je ovakav potez potrebno donijeti u mjeri u kojoj neće biti ugroženi penzioni i socijalni fondovi.

Također, entitetske i državne vlade se trebaju obavezati da će pri dodjeli grantova i tendera prednost davati poslodavcima koji ne otpuste radnike u vrijeme krize, te tu mjeru propisati kao zakonski kriterij.

SDP Bosne i Hercegovinu daje punu podršku zdravstvenim radnicima i drugim građanima uposlenim u oblasti civilne zaštite i opskrbe, koji omogućavaju funkcionisanje društva rizikujući vlastito zdravlje.

Još jednom naglašavamo kako je u ovim vremenima važno da se kanimo politikanstva, da zaboravimo podjele, te da svi svoje kapacitete stavimo na raspolaganje i u funkciju zaustavljanja i suzbijanja pandemije", saopćeno je iz SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak