SDA: 'Neodgovorna nametnuta vlast ne smije uništiti bh. kinematografiju'

14
Radiosarajevo.ba
SDA: 'Neodgovorna nametnuta vlast ne smije uništiti bh. kinematografiju'

Stranka demokratske akcije (SDA) je oštro kritikovala trenutnu vlast zbog smanjenja budžeta za kinematografiju, ističući da ovo predstavlja ozbiljan udarac bosanskohercegovačkoj kulturi.

"Uništavanje bosanskohercegovačke kinematografije, na koje je upozorilo Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini, samo je jedna od posljedica indolentnosti i neodgovornosti nametnute vlasti.

Reduciranjem budžeta namijenjenog za kinematografiju, vladajuća koalicija nije samo prekršila vlastita predizborna obećanja ili ugrozila egzistenciju filmskih radnika već je zadala ozbiljan udarac bosanskohercegovačkoj kulturi, svjesno otvarajući prostor širenju kulture i nekulture koja stiže iz susjednih država.

Lana Pudar se večeras bori za plasman u finale Olimpijade: Evo gdje je možete bodriti

Odluka "Trojkine" uprave BH Telecoma da ugasi projekat BHContentLab, koji se u proteklom periodu pokazao kao snažan generator razvoja televizijske produkcije i koji je rezultirao realizacijom uspješnih projekata prepoznatih u regionu, samo potvrđuje potpuni izostanak društvene odgovornosti", napisali su u svom saopštenju.

SDA poziva nametnutu Vladu FBiH da rebalansom vrati budžet namijenjen za kinematografiju na nivo iz prethodnih godina, da ga dodatno poveća izdvajanjem dijela sredstava za koji se aktuelna vlast nemilice zadužuje, te da reaktivira projekat BHContentLab.

"Kultura je temelj identiteta jednog društva i njegovog razvoja. Bez obzira na političke ili bilo kakve druge afinitete kulturnih radnika, ne smije biti žrtva nemara, neznanja ili stranačkih interesa predstavnika vlasti", napisali su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak