Reditelji BiH pisali Nikšiću: Kinematografija dovedena u najgoru situaciju u zadnjih 20 godina

5
Radiosarajevo.ba
Reditelji BiH pisali Nikšiću: Kinematografija dovedena u najgoru situaciju u zadnjih 20 godina
Foto: Kolaž / Dva najuspješnija režisera u BiH, Danis Tanović i Jasmina Žbanić

Udruženje rediteljica i reditelja U BiH je dana 10. jula 2024. godine poslalo pismo premijeru Vlade FBiH Nerminu Nikšiću vezano za težak položaj bh. kinematografije.

S obzirom na to da je Udruženje još uvijek nije dobilo odgovor, objavili su ovo pismo u cijelosti sa željom da ubrzaju prijeko potreban dijalog u cilju rješavanja nagomilanih problema. 

"Poštovani premijeru Nikšić,

Čekanju na Grbavici je došao kraj: 'Više nema stajanja, novi jug postaje java'

Čekanju na Grbavici je došao kraj: 'Više nema stajanja, novi jug postaje java'

Nakon godinu i dva mjeseca djelovanja aktualne Vlade Federacije BiH i nade da ćemo uspostaviti funkcionalan sistem, te napokon dobiti moderan filmski centar, sa žaljenjem moramo primijetiti da je kinematografija opet postala talac nejasne kulturne politike, te dovedena u najgoru situaciju u zadnjih 20 godina.

Razlog za ovu konstataciju je u slijedećim činjenicama:

- Od vašeg dolaska na vlast potpuno je zamrla proizvodnja filmova. Trenutno se snima samo ono što je podržano na konkursima prethodnih godina.
- Fondacija za kinematografiju Sarajevo je mjesecima zarobljena u birokratskoadminstrativno-inspektorskim aktivnostima, koje mi podržavamo, ali zahtijevamo da se birokratske procedure ne rješavaju godinama. Ponudili smo Vam rješenje i tražimo da slušate struku.
- BH Telecom, čiji je vlasnik Federacija BiH, je ugasio rad BHContentLab-a uprkos Vašem uvjeravanju da ćete, ne samo podržati ovaj projekat, već i povećati finansiranje istog. Dakle, ni u segmentu televizije neće više postojati domaći sadržaj i domaća proizvodnja.
- Filmski autori-ce i dalje ne ostvaruju svoja zagarantovana autorska prava jer je na najodgovorniju poziciju Instituta za intelektualno vlasništvo postavljen direktor koji je ranije osuđivan za pronevjere. Vaša stranka glasala je za njegovo imenovanje.
- Zakon o kinematografiji koji smo vam predali prije godinu dana nije ni pročitan, a kamoli stavljen u proceduru.

U nekoliko zajedničkih sastanaka i dopisa dali smo smjernice, zahtjeve i molbe Vladi sa objašnjenjem kako da bez velikih ulaganja i bez velikih birokratskih peripetija kinematografija može biti puno bolja od one koju ste zatekli kada je Trojka došla na vlast. Međutim, svi naši pokušaji pronalaska rješenja, kako s vama tako i sa ostalim predsjednicima političkih stranaka Trojke - Elmedinom Konakovićem i Edinom Fortom - su rezultirali nepostojanjem bilo kakve akcije i doveli do katastrofalnih razultata. 

30. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 54 filma

30. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 54 filma

Ne samo da ste iznevjerili svoja izborna obećanja, nego ste ugrozili kinematografiju države Bosne i Hercegovine koja je ionako jedva opstajala zbog mizernih ulaganja. Poređenja radi, ovogodišnji budžet Hrvatskog audiovizualnog centra iznosi 15.444.629 eura, a Filmskog centra Srbije oko 15.000.000 eura. Budžet za film u BiH ste smanjili sa 1.740.000 eura na 1.510.000 eura.

Vašoj Vladi, "najbolji ambasadori naše države" i "jedna država bez kulture nije država već teritorija" ne samo da nisu razlog za jaču podršku, nego ovakvim odnosom i nemarom zapravo činite da bosanskohercegovački film nestane. Mislimo da je važno obavijestiti javnost, da ako ovako nastavite, u vašem mandatu neće biti više domaće proizvodnje.

Još jednom Vas pozivamo da otvorite dijalog sa strukovnim udruženjima i napravite temelj za donošenje racionalnih rješenja u ovoj oblasti", navedeno je. 

Svjetska premijera filma "Nakon ljeta" Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival

Svjetska premijera filma "Nakon ljeta" Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival

Pismo su potpisali: Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Pjer Žalica, Aida Begić, Dino Mustafić, Tanja Miletić Oručević, Nermin Hamzagić, Ines Tanović, Alen Drljević, Srđan Vuletić, Alen Šimić i Nedim Karalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije