Jasmila Žbanić: Nedovoljna reakcija na brutalno ubistvo Nermine Krajine i drugih žena

11
Radiosarajevo.ba
Jasmila Žbanić: Nedovoljna reakcija na brutalno ubistvo Nermine Krajine i drugih žena
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Jasmila Žbanić

Jasmila Žbanić, poznata bh. režiserka, oštro je kritikovala vlasti zbog nedostatka reakcije na nedavne tragične smrti žena u Bosni i Hercegovini.

Kroz svoj javni istup, Žbanić je istaknula kako vlast nije proglasila Dan žalosti za nedavno ubijene Nerminu Krajinu, Amelu Čičkušić i njeno dvoje djece, Milevu Andrić, Amru Kahrimanović i Belmu Baluković.

Kritikovala je gradonačelnicu Sarajeva zbog ispraznog performansa na Sarajevo Film Festivalu i Vladu Federacije BiH zbog populističke odluke o Danu žalosti, naglašavajući da su takvi gestovi često dio spektakla radi političkih poena, umjesto stvarnih promjena.

Nesreća na autoputu kod Sarajeva: Stvorene velike gužve na ovoj dionici

Nesreća na autoputu kod Sarajeva: Stvorene velike gužve na ovoj dionici

Žbanić je ukazala na nedostatak suštinskih zakonskih promjena koje bi zaštitile žene, posebno ističući nedostatak Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i nasilja prema ženama, te Krivičnog zakona o femicidu, koje godinama zahtijeva civilno društvo.

Prema njenim riječima, nedostatak zakonskih rješenja omogućava ubojicama da nastave nekažnjeno, što je rezultiralo kontinuiranim nasiljem nad ženama u zemlji.

Ovaj istup Žbanić je potaknuo javnu raspravu o važnosti stvarnih promjena u zaštiti ženskih prava u Bosni i Hercegovini, ističući potrebu za konkretnim akcijama i zakonskim reformama koje bi zaustavile nasilje nad ženama i osigurale pravdu za žrtve.

Vlast nije proglasila Dan žalosti za ubijenu Nerminu Krajinu, ni za Amelu Čičkušić i njeno dvoje djece, ni za Milevu...

Posted by Jasmila Zbanic on Monday, July 1, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije