Skupština i Vlada KS izrazili saučešće: Dževad Jahić je zadužio buduće generacije

3
Radiosarajevo.ba
Skupština i Vlada KS izrazili saučešće: Dževad Jahić je zadužio buduće generacije

Čelnici i članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo uputili su riječi iskrenog saučešća porodici, prijateljima i kolegama akademika Dževada Jahića, koji je preminuo danas u 76. godini.

"Duboko žalimo zbog gubitka akademika Dževada Jahića, izuzetnog intelektualca čiji su doprinosi nauci, obrazovanju i književnosti ostavili neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkom društvu. Njegova stručnost, posvećenost i predanost naučnoistraživačkom radu ostat će trajno urezani u bosanskohercegovačkoj lingvistici", poručili su iz Vlade i Skupštine KS.

U saopćenju su istakli da je akademik Jahić dugogodišnjim radom na Rječniku bosanskoga jezika načinio historijski poduhvat, i tako zadužio buduće generacije bh. društva.

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

"Zbog svojih dostignuća bio je predložen za dobitnika Plakete Kantona Sarajevo za ovu godinu. Izražavamo iskreno saučešće njegovoj porodici, prijateljima i kolegama u ovim teškim trenucima", poručili su u saopćenju.

Dževad Jahić je rođen 15. augusta 1948. godine u Mostaru. Osnovnu i srednju školu završio je u Rogatici. Završio je studij srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu 1973. godine. Magistarski rad pod nazivom "Lovačka terminologija i lovački žargon u govoru rogatičkog kraja" odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977. godine. Doktorsku disertaciju pod nazivom "Ijekavskošćakavski govori istočne i jugoistočne Bosne" odbranio je 1981. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je u Institutu za jezik i književnost u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu radio je od 1975. godine. Godine 1983. biran je za docenta, 1989. za vanrednog, a 2002. za redovnog profesora na predmetima Historijska gramatika i Historija bosanskog književnog jezika. Od 1989. do 1993. godine bio je lektor i predavač srpskohrvatskog jezika i jugoslavenskih književnosti na Katedri slavenskih jezika Filološkog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta.

Bećirović: "Neprocjenjiv je doprinos akademika Jahića utemeljenju i razvoju bosnistike kao nauke"

Područja Jahićevog naučnog zanimanja bila su dijalektologija, historija jezika, sociolingvistika, iz kojih je objavio veći broj radova u naučnim časopisima (Južnoslovenski filolog, Zbornik za filologiju i lingvistiku, Slavjanskoje slavjanovedenije, Pregled, Sveske Instituta za proučavanje nacionalnih odnosa). Bio je član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Osim naučnog, bavio se i književnim radom i objavio je više zbirki pjesama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak