Salkić odgovorio Dodiku: Problem za BiH prestavljaju radikalni elementi unutar srpskog naroda

18
Radiosarajevo.ba
Salkić odgovorio Dodiku: Problem za BiH prestavljaju radikalni elementi unutar srpskog naroda

Zastupnik u NSRS-a Ramiz Salkić (SDA) reagovao je na novu skandaloznu izjavu predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Rs Milorada Dodika u kojoj vrijeđa Bošnjake te njihove predstavnike u institucijama Bosne i Hercegovine.

"Ključni problem za dugotrajan mir i funkcionisanje Bosne i Hercegovine prestavljaju radikalni elementi unutar srpskog naroda koji žele provesti strateške ratne ciljeve mirnodopskim metodama", rekao je Salkić. 

Ramiz Salkić je istakao da su ovi radikalni elementi prijetnja miru i stabilnosti u Bosne i Hercegovini, ali i cjelom regijonu jer zagovaraju i provode seperatizam koristeći institucije i mehanizme bh. entiteta Rs.

Trump u problemu: Rezultati nove ankete će naljutiti bivšeg predsjednika

"Institucije bh. entiteta Rs i njihovi prestavnici negiranjem genocida, nagrađivanjem i veličanjem presuđenih ratnih zločinaca radikaliziraju društvo i podstiču bosanske srbe na neprihvatanje države Bosne i Hercegovine održavajući u životu seperatističku ideju pokrenutu 1992.godine. Mehanizmi blokada koje imaju bosanski srbi kroz entitetsko glasanje u državnim organima snažno se koriste za destrukciju države i njenu paralizu u vršenju funkcije njenog razvoja i izgradnje jakih institucija", poručio je Salkić.

Zastupnik je naglasio da sve dok su na političkoj sceni unutar srpskog političkog korpusa oni koji se nisu distancirali od politika i zločina Karadžića i Mladića postoji objektivna opasnost po mir i stabilnost na temeljima velikosrpske ideje o podjeli Bosne i Hercegovine.

Salkić o dolasku policije Srbije u RS: "Strateško djelovanje na rušenju suvereniteta BiH"

"Nije normalno da bilo koju poziciju u javnom prostoru obavljaju osobe koje herojima smatraju presuđene za genocid, negiraju sudske presude, uključujući dokazani i presuđeni genocid.
Krajnje je vrijeme da se ovakvim radikaliziranim osobama koje su pretnja po mir i stabilnost onemogući političko djelovanje i spriječi dalja radikalizacija društva i ugrožavanje mira i stabilnosti", zaklkjučio je Salkić. 

Podsjećamo, Dodik je u svojoj izjavi rekao da problem Bosne i Hercegovine "nikada nije bila RS".

"Problem BiH nikada nije bila RS, nego radikalne strukture sa sumnjivom ratnom biografijom koje predstavljaju Bošnjake. U svakoj drugoj zemlji pripadnici struktura koje su bile povezane sa mudžahedinima nikako i nikada ne bi smjeli sjediti u institucijama, ali takvi sjede i često odlučuju ovdje, ima ih u svakoj pori društva u BiH", izjavio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak