Roditelji iz Konjević polja zadovoljni današnjim razgovorom

Radiosarajevo.ba
Roditelji iz Konjević polja zadovoljni današnjim razgovorom

Danas je u zgradi institucija BiH grupu povratnika-roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja primila Saliha Đuderija, pomoćnica ministra Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Zabrinuti roditelji su sa Đuderijom razgovarali o dugogodišnjem problemu uvođenja nacionalne grupe predmeta i odvijanju nastave u osnovnom obrazovanju na službenim jezicima konstitutivnih naroda BiH, u područnoj školi „Petar Kočić“ u Konjević Polju, javlja Fena

Nakon sastanka, Đuderija je novinarima kazala da je sa predstavnicima Saveza roditelja dogovorila da ovom ministarstvu dostave još neke informacije na osnovu kojih će napraviti obradu slučaja i zatražiti od nadležnih institucija vlasti u Republici Srpskoj da postupe u skladu sa zakonom

Naglasila je kako su za ovaj predmet, u načelu, saznali iz medija, te da ništa zvanično nisu do sada imali, a kada dobiju dodatne informacije, veoma brzo će obraditi predmet te će Ministarstvo za ljudska prava reagirati. 

"Dosta elemenata ukazuje na problem diskriminacije, ali ne mogu reći koji su konkretno, sve dotle dok akt ne bude obrađen, a najvažnije, uputili smo stranke šta oni trebaju uraditi u kontekstu svoje zaštite, kako da postupe u skladu zakonom o zabrani diskriminacije i da se zvanično obrate nadležnim institucijama", naglasila je Đuderija. 

Savjet roditelja je zadovoljan današnjim razgovorom sa Đuderijom, i "shvatili" su da postoje određene procedure koje moraju ispoštovati. 

Istakli su da usprkos tome što problem traje nekoliko godina, tek je sada evidentiran. 

"Na kraju smo saznali da i mi kršimo zakon zato što djeca ne idu u školu, kao roditelji kršimo prava djece i ja ne znam šta da kažem osim da sam primoran na to, jer nemam drugih opcija", kazao je novinarima Muhzin Omerović, roditelj dvoje djece. 

Dodao je da ukoliko ne dobiju podršku, tražit će optimalno rješenje za djecu, i da je "žalosno što svi mi znamo kakvo je stanje u zemlji, da ovo nije slučaj samo u školi u Konjević Polju, ima ih hiljadu, ali eda svi šute jer 'postoji procedura". 

"Mi nećemo odustati. Preživio sam Srebrenicu i ne postoji ništa više što mi može biti gore od toga. A svi ovi ljudi, 90 posto njih je preživjelo Srebrenicu. Ovo nema smisla!", kazao je rezignirano Omerović. 

Jedan od najboljih pokazatelja ignorantskog odnosa države BiH, entiteta, kantona, međunarodnih faktora, prema ovom problemu, je da se niko nije udostojio da dođe na teren i da vidi kakvo je stanje u školi. 

Obraćali su se svim nadležnim institucijama, OSCE-u, OHR-u, čak su podnijeli tužbu Osnovnom sudu u Srebrenici protiv direktora OŠ „Petar Kočić" Save Miloševića. 

"Ne dam da mi uzimaju ono što je moje, ne dam! Ako neće država da se bori za moje pravo, ja sam spreman na ovu borbu, spreman sam na dijalog sa svima i neću odustati", ponovio je Omerović. 

Za ponedjeljak, 23.septembra, Savez roditelja pozvao je sve nadležne institucije u BiH, FBiH, RS-u, OHR, OSCE, kantone, da u 12.00 sati dođu u prostorije OŠ „Petar Kočić“ da se uvjere u stanje na terenu i da razgovaraju o rješavanju problema. 

Jedan od niza elemenata kršenja ljudskih prava je i pravo o radu. U toj školi je od 36 uposlenika, samo pet Bošnjaka. Tri nastavnika, jedan vjeroučitelj i domar. Samo nastavnik je uposlenik, sa punim radnim vremenom, svi ostali rade po pola radnog vremena. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak