Posjetili smo Zaostrog: Evo kako se kreću cijene smještaja, hrane, kafe...

7
M. B.
Posjetili smo Zaostrog: Evo kako se kreću cijene smještaja, hrane, kafe...
Foto: Radiosarajevo / Plaža Zaostrog

Ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila je ovog vikenda, prvih dana augusta, Makarsku rivijeru koja je poznata i voljena destinacija mnogim građanima Bosne i Hercegovine. 

Makarska rivijera podrazumijeva priobalno područje duž obale od malog mjesta Gradac pa sve do samog grada Makarska.

Ovaj dio obale pruža veliku turističku ponudu diljem mjesta koja se nalaze na rivijeri. Ta ponuda podrazumijeva bogatu historijsku baštinu i mnoštvo ljetnih atrakcija kao što su vodeni skuteri, vožnje čamcem, kupanje i uživanje na plaži.

Elmedin Konaković otvoreno: "Nisam odobrio dolazak Vulina s helikopterom. I neću to nikad odobriti"

Elmedin Konaković otvoreno: "Nisam odobrio dolazak Vulina s helikopterom. I neću to nikad odobriti"

Jedno od mjesta koje je omiljeno ljetovalište mnogih Bosanaca i Hercegovaca, koji godinama uživaju u ljepotama koje ovo malo primorsko mjesto nudi, jeste - Zaostrog. Zaostrog, mnogi će se sjetiti, spominje se čak i u kultnoj pjesmi Zabranjenog pušenja - Balada o pišonji i žugi.

Cijene smještaja - kojeg ovih dana u Zaostrogu ne možete naći, osim ako nemate rezervaciju - kreću se slično kao i na ostatku Makarske rivijere. Cijene smještaja idu između 100 eura (195.67 KM) i 150 eura (293.50 KM), no, kako smo doznali od mještana, većina smještajnih kapaciteta popunjena je do početka oktobra.

Što se tiče drugih cijena, one u kafićima su nešto veće nego u Sarajevu, ali s obzirom na informacije koje smo dobijali iz drugih dalmatinskih mjesta, nisu pretjerano visoke

Cijene u kafiću Zaostrog

Obična kafa espresso je 1,90 eura (3.72 KM) dok je mala s mlijekom 2 eura (3.91 KM), a velika 2.60 eura (5.09 KM). Malo točeno pivo košta 3.50 eura (6.85 KM), a veliko je 4.10 eura (8.02 KM).

Sokovi su oko 3.50 eura (6.85 KM).

Cijene hrane variraju - kao i svugdje, zavise od mjesta u kojem ste odlučili da ručate ili večerate, ali cijene pizza i brze hrane nisu bile više od 10 eura (19.57 KM). Cijene lokalnih specijaliteta su dosta visoke što je i za očekivati - npr. kilogram svježe morske ribe ide i do 100 eura (195.67 KM).

U Zaostrogu je i Franjevački samostan Svete Marije koji postoji na ovom području više stotina godina. 

Zanimljiva činjenica je da su ovaj samostan naselili franjevci iz provincije Bosna Srebrena koji su se spustili na primorje zbog žestoke Osmanske vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije