Godišnjica pogibije heroja Izeta Nanića: 'Šehidi su nam u amanet ostavili suverenu BiH'

10
Radiosarajevo.ba
Godišnjica pogibije heroja Izeta Nanića: 'Šehidi su nam u amanet ostavili suverenu BiH'
FOTO: Federalno ministarstvo za pitanja boraca / Nedžad Lokmić na mezaru Izeta Nanića

U okviru manifestacije "Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2024." federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić posjetio je mezar i mjesto pogibije legendarnog komandanta 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa Armije RBiH, nosioca 'Ordena heroja oslobodilačkog rata' Izeta Nanića.

Nanić je izgubio život na današnji dan, 5. augusta 1995. godine, na lokalitetu Ćorkovača tokom borbenog zadatka.

"U viteškom gradu Bužimu obilježavamo jedan od važnijih i značajnijih datuma novije historije Krajine i Bosne i Hercegovine. Prisjećamo se Viteške 505. bužimske brigade, jedne od najslavnijih jedinica Armije i MUP - a Republike BiH, njihove herojske borbe ali i njihovog komandanta, generala, narodnog heroja Izeta Nanića. Bužim ćuva sjećanje na svoje borce i na svog rahmetli Nanića, ali čuva i njegov emanet i emanet njegovih saboraca da imamo državu i da nikad ne zaboravimo da su naši šehidi i poginuli branioci, koji su temelj domovine, u amanet preživjelima ostavili suverenu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu", istakao je Lokmić.

Pogledajte kako izgleda spomenik Kulinu banu koji je otvoren u Banjaluci

Pogledajte kako izgleda spomenik Kulinu banu koji je otvoren u Banjaluci

Izet Nanić, sin Rasime i Ibrahima, rođen je 4. oktobra 1965. godine u Bužimu. Bio je drugi od njihovih sedam sinova. Do 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u JNA. Početkom agresije na BiH postaje komandant jedne od najuspješnijih brigada Armije Republike BiH - bužimske 505. viteške brigade.

Za svoje ratne zasluge brigadni general Izet Nanić odlikovan je Zlatnim ljiljanom 1994. godine, a posthumno i Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Krajišnici su njemu i njegovom poginulom bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini pokraj Bužima.

Održavanjem manifestacije "Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2024." svake godine tradicionalno se baštini sjećanje na više od 500 poginulih boraca - šehida i hrabra borba bužimskih vitezova u odbrani BiH.

Tako je Udruženje mladih Bužim u okviru manifestacije organizovalo pješački pohod 'Put Bužimskih vitezova'.

U isto vrijeme je upriličen biciklistički maraton 'Uspon na Ćorkovaču', gdje su učešće uzeli brojni klubovi sa područja Unsko-sanskog kantona kako bi odali počast svim bužimskim vitezovima, koji su ovu relaciju prelazili u ratnom periodu od 1992 - 1995. godine.

Historijski sat 'Sjećanje na Heroje' održan je na platou Ćorkovača nakon ikindije-namaza, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije