Obilježena 32. godišnjica stradanja građana Sarajeva u ulici Jukićeva

0
Radiosarajevo.ba
Obilježena 32. godišnjica stradanja građana Sarajeva u ulici Jukićeva
Foto: Općina Centar Sarajevo / Odata počast tragično stradalim civilima u Jukićevoj ulici

U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.–1995. danas je obilježena 32. godišnjica stradanja pet naših sugrađana, od kojih dvoje djece, a koji su poginuli u Jukićevoj ulici kod broja 69 od granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog grada. Članovi porodica poginulih, komšije i prijatelji, te delegacija Općine Centar položili su cvijeće kod spomen-ploče i odali počast nevinim žrtvama.

U ime Općine Centar cvijeće su položili pomoćnica načelnika Amra Hašimbegović-Vučković i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, kao i vijećnici Općinskog vijeća Centar Biljana Lazarević i Velija Katica.

Na današnji dan 1992. godine u sarajevskoj ulici Jukićeva broj 69. ubijeni su: Rizvan Kujundžić (1982), Indira Kujundžić (1986), Delveta Kujundžić (1958), Hasija Kujundžić (1925) i Mirjana Maksimović (1946).

Paragvajska plivačica odstranjena iz Olimpijskog sela: Tvrde da se "neprimjereno ponašala"

Paragvajska plivačica odstranjena iz Olimpijskog sela: Tvrde da se "neprimjereno ponašala"

Polaganju cvijeća je prisustvovao i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. Fikret Grabovica.

"Danas na ovom mjestu obilježavamo godišnjicu stradanja naših pet sugrađana među kojima je dvoje djece. Svjedočimo da su civili, nevini sugrađani, posebno djeca ovog grada tokom agresije ubijani planski i ciljano. Naša je obaveza da njegujemo uspomene na stradale i da istinu prenosimo i na buduće generacije kako bi bile upućene u to šta se to događalo tokom opsade grada i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Naša djeca treba da uče o ovakvim dešavanjima kroz odgojno-obrazovni sistem što je najbolji način u borbi protiv zaborava i falsifikovanja historijskih činjenica", kazao je Grabovica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije