Sjećanje na 26 ljiljana: U Hrasnici obilježena 32. godišnjica Bitke za FAMOS

3
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na 26 ljiljana: U Hrasnici obilježena 32. godišnjica Bitke za FAMOS
Foto: Općina Ilidža / Godišnjica obilježavanja Bitke za FAMOS

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u Lasici, a potom i na spomen-obilježju ispred Doma kulture u Hrasnici i mezarju Kovači, obilježena je 32. godišnjica Bitke za FAMOS u kojoj je život za odbranu domovine položilo 26 pripadnika tada 104. motorizovane brigade, a kasnije Četvrte viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Članovi porodica šehida i poginulih borca, njihovi saborci, prijatelji, komšije, članovi boračkih udruženja... i ove godine su se na dostojanstven način prisjetili izuzetno jako značajne bitke za slobodne prostore Ilidže.

Počast šehidima i poginulim borcima odala je i delegacija Općine Ilidža koju je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Tarik Stambolić.

Njemački političar posjetio Memorijalni centar Srebrenica: O ovome se mora učiti u školama u Europi

Njemački političar posjetio Memorijalni centar Srebrenica: O ovome se mora učiti u školama u Europi

"Vjerujte mi, nije lako danas se obratiti ovdje pred svima vama. Oni najhrabriji su svojim životima platili našu slobodu, zbog njih smo danas tu, zbog njih slobodno hodamo i mi njih sigurno zaboraviti nećemo zaboraviti", kazao je Stambolić.

Predsjedavajući OV Ilidža je naglasio kako je prije samo nekoliko dana najveći trg u Kantonu Sarajevo nazvan po Četvrtoj viteškoj motorizovanoj brigade, da će ga uskoro krasiti i novo spomen-obilježje, te da je to još jedan način da se iskaže poštovanje Četvrtoj viteškoj motozirovanoj brigade, svim njenim pripadnicima, a posebno šehidima i poginulim borcima.

Prigodnim kulturno-historijski programom, u kojem su učestvovali polaznici vrtića Amel i Nur, te glumac Mirza Mušija, svi prisutni su još jednom podsjetili na važnost bitke koja se odigrala na današnji dan prije tačno 32 godine.

U borbi za FAMOS živote za obranu domovine položili su: Ferid Kahvić - Ferkonja, Safet Toković - Poštar, Nihad Merdžanić - Zecko, Ibrahim Memić - Turbo, Asim Bašić - Drica, Nedžad Ibrahimović - Nećko, Mirsad Bećirović - Mica, Mustafa Isanović, Jasminko Pamuk, Murat Letić, Ibrahim Handžić, Mušan Džemidžić, Vahidin Kapo, Silvio Ivanić, Ferid Kicara, Muhidin Vatrić, Mehmed Andelija, Senad Gušić, Esad Salihović, Almir Avdić, Enes Alić, Miralem Hrnjica, Zorica Lerotić, Mehemed Džaltur, Bećir Muhić i Amir Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije