Reakcija Ambasade SAD na navode da će 'OHR predati državne vojne lokacije secesionističkim vlastima'

6
Radiosarajevo.ba
Reakcija Ambasade SAD na navode da će 'OHR predati državne vojne lokacije secesionističkim vlastima'

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini reagirala je na navoda da će "visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uskoro upotrijebiti svoje bonske ovlasti da preda bosanske državne vojne lokacije secesionističkim vlastima koje podržava Rusija u entitetu RS".

"Spekulacije sa lošim izvorima o planovima OHR-a u vezi sa državnom odbrambenom imovinom su neodgovorne i vrlo opasne. Evo činjenica iz mjerodavnog izvora", kazali su iz Ambasade SAD uz objavljen odgovor Ureda visokog predstavnika u BiH.

OHR je ranije danas odgovorio na navode politologa Jasmina Mujanovića.

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

OHR "odgovorio" na tvrdnju da će Schmidt povući potez koji će dovesti BiH na rub raspada?!

"Pitanja državne i vojne imovine i dalje su uslovi definirani u Programu 5+2. Stoga OHR ostaje angažiran na postizanju prihvatljivog i održivog rješenja za ova pitanja.

U pogledu nepokretne vojne imovine koja će ubuduće služiti za potrebe odbrane ("perspektivna vojna imovina"), doneseni su svi pravni akti potrebni za postizanje ovog cilja, a lokacije ove vojne imovine moraju biti direktno uknjižene kao vlasništvo države BiH. Ovo je hitan zadatak za novoizabrane vlasti u BiH.

Što se tiče državne imovine, još uvijek se čeka na provođenja presuda Ustavnog suda. Rješavanje ovog pitanja zahtijeva donošenje zakona na državnom nivou u Parlamentu BiH. OHR nastavlja pažljivo pratiti razvoj situacije i planira se u vezi s ovim pitanjem angažirati s predstavnicima svih nivoa vlasti nakon njihovog formiranja", kazali su ranije iz OHR-a.

Mujanović je u svojim tvrdnjama naveo da Schmidt ima podršku SAD.

"Moje je shvatanje da ova politika ima punu podršku SAD, ali nije jasno jesu li neki drugi saveznici Kvinte za to, EU i/ili slično."

Ako OHR nastavi s ovim planom, analizira Mujanović, to bi bilo izravno kršenje presude Ustavnog suda BiH.

"Teško je procijeniti koliko bi takva politika bila destruktivna za sigurnost i suverenitet bosanske države. OHR BiH bi jednim potezom prekršio presude bosanskog suda, osnažio secesionistu kojeg podržava Rusija i vjerojatno okončao put Bosne u NATO", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak