Radojičić o zatvaranju: Bilo bi manje zaraženih, ali više nezaposlenih

Radiosarajevo.ba
Radojičić o zatvaranju: Bilo bi manje zaraženih, ali više nezaposlenih

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić rekao je da sve mjere koje se donose kako bi se spriječilo širenje koronavirusa moraju biti uravnotežene kako ne bi izazvale druge probleme u odnosu na zdravstvene.

"Moramo voditi računa prvo o zdravlju stanovništva, ali isto tako o ekonomskim i socijalnim prilikama. Ako bismo potpuno 'zatvorili život' - zabranili rad ugostiteljstva, fabrika, usluga i slično, onda bismo za, možda 50 manje oboljelih imali 1.000 manje zaposlenih", rekao je Radojičić.

On je naveo da je u periodu pandemije, uz brigu o životu i zdravlju stanovništva, izdefinisan i, kako je rekao, cilj broj tri, koji se odnosi na ekonomske i socijalne prilike, prenose Nezavisne novine.

"Prema tome, svaka mjera mora biti uravnotežena kako ne bi izazvala druge, veće probleme u odnosu na one zdravstvene. Dakle, osnovna preporuka je da se smanji broj kontakata. Došlo je hladnije vrijeme, više ljudi boravi u zatvorenim prostorima i ovo je period u kojem ima i više proslava. Sve su to uslovi za širenje virusa. Ukoliko smanjimo broj kontakata smanjićemo i broj zaraženih i pritisak na zdravstvene ustanove", istakao je Radojičić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak