Korona / Nove mjere u BiH: Ko nije obavezan nositi maske u RS-u?

20. 10. 2020. u 13:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Štab za vanredne situacije Republike Srpske (RS) donio je odluku da proširi mjere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Između ostalog, odlučeno je da se uvede obavezno nošenje maski i napolju, uz tri izuzetka.

"Ono što podrazumijeva današnji zaključak je da se zabranjuje muzika uživo u objektima za ishranu i piće. Ono što štab donosi jeste da se do 16. novembra zabranjuje organizovana okupljanja veća od 10 osoba", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

On je pojasnio da privatna okupljanja treba svesti na minimalna.

Također je odlučeno da nošenje zaštitnih maski vani bude obavezno, ali uz tri izuzetka.

"Djeca do sedam godina nisu obavezna da nose maske, lica sa posebnim potrebama koja nisu u mogućnosti sama da skinu masku i lica koja obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu djelatnost u rekreativnim objektima", pojasnio je Šeranić.

Pojasnio je da je preporuka vraćanje režimu rada od kuće, gdje god je to moguće, prenose Nezavisne novine.

Dragutin Škrebić, v.d. direktora Inspektorata RS, kazao je da su za vikend imali pojačane kontrole privrednih subjekata.

On je dodao da su prije toga upozorili poslodavce, ali da su 11 privrednih subjekata ipak morali zatvoriti.

Naveo je da novčane sankcije nisu imale efekta, a da je cilj da se spriječi širenje virusa kako se ne bi ponovo zatvarali privredni objekti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA