Prvi organizovani susret: Bećirović se sastao sa bh. dijasporom u Turskoj

10
Radiosarajevo.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je u Istanbulu s predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore u Republici Turskoj o intenziviranju poslovnog povezivanja s domovinom Bosnom i Hercegovinom i mogućnostima saradnje na očuvanju tradicije i kulture.

Predstavnici bh. dijaspore su se zahvalili dr. Bećiroviću na jačanju veza Turske i Bosne i Hercegovine, te su naglasili da je ovo prvi organizovani susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH s bh. dijasporom u Republici Turskoj. Izrazili su želju da u skoroj budućnosti budu organizirani novi susreti, tematski posvećeni ekonomiji, kulturi i tradiciji.

Tokom razgovora domaćini su informisali dr. Bećirovića da je Republika Turska dom za više miliona građana čije je porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Njihove veze sa domovinom predaka intenzivirane su nakon postizanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Naglasili su kako građani Republike Turske, koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, već stoljećima imaju važnu ulogu u turskom društvu, u koje su potpuno integrisani i koje je omogućilo da očuvaju bosanski jezik i tradiciju sve do danas.

Dr. Midhat Nurkić objašnjava: Da li je hrkanje opasno i kada morate posjetiti liječnika?

Dr. Bećirović je istakao da je iseljenička zajednica u Republici Turskoj značajno doprinijela čvrstim prijateljskim odnosima dvije države. On je dodao kako su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turske u usponu, što će doprinijeti značajnijem povezivanju s pojedincima, grupama i udruženjima koji baštine kulturu i tradiciju Bošnjaka, odnosno Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina, u saradnji s vlastima Republike Turske, želi podržati organizirane napore udruženja da očuvaju bosanski jezik, tradiciju i kulturu Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj i na tom polju želi načiniti konkretne korake, naglasio je dr. Bećirović.

Dr. Bećirović je kazao da su sve jače poslovne inicijative iz Republike Turske za pokretanje investicija u našoj zemlji, a koje predvode građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Istakao je kako, s druge strane, značajan broj građana Bosne i Hercegovine investira u nekretnine u Republici Turskoj, čime se dodatno osnažuju veze dvije države.

Poznato o čemu su razgovarali Bećirović i Erdogan: "Prijateljstvo BiH i Turske je neraskidivo"

Na kraju, dr. Bećirović je pozvao bosanskohercegovačku dijasporu u Republici Turskoj da posjećuje i jača veze s domovinom svojih predaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak