Poznato o čemu su razgovarali Bećirović i Erdogan: "Prijateljstvo BiH i Turske je neraskidivo"

11
Radiosarajevo.ba
Poznato o čemu su razgovarali Bećirović i Erdogan: "Prijateljstvo BiH i Turske je neraskidivo"
Foto: Kabinet Denisa Bećirovića / Bećirović i Erdogan u Istanbulu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović razgovarao je danas, 14. septembra, u Dolmabahče palati u Istanbulu s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom u okviru radne posjete Republici Turskoj.

U višesatnom sadržajnom i prijateljskom razgovoru Bećirović se zahvalio Erdoğanu na cjelokupnoj dosadašnjoj pomoći Bosni i Hercegovini. Posebno se zahvalio na podršci Republike Turske prilikom usvajanja  Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. u Generalnoj skupštini UN-a.

On je rekao da je prijateljstvo Bosne i Hercegovine i Republike Turske neraskidivo, te istakao veoma pozitivnu i važnu ulogu Republike Turske u razvoju i izgradnji multietničke i funkcionalne Bosne i Hercegovine. Republika Turska je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i jedna od najsnažnijih članica NATO saveza i zato je, između ostalog, njena podrška Bosni i Hercegovini izuzetno važna. Također, Bećirović je naglasio i činjenicu da se u sastavu snaga EUFOR-a nalaze pripadnici turskog kontingenta, kao i u NATO štabu u Bosni i Hercegovini.

Potvrđeno: Ako Vlada FBiH ne ispuni zahtjeve, penzioneri spremaju proteste 3. oktobra

Potvrđeno: Ako Vlada FBiH ne ispuni zahtjeve, penzioneri spremaju proteste 3. oktobra

Bećirović je rekao da je članstvo u NATO-u strateški vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine i da realizacija glavnih vanjskopolitičkih ciljeva, između ostalog, zahtijeva kontinuirano unapređivanje odbrambenih sposobnosti,  jačanje i modernizaciju Oružanih snaga BiH. U tom kontekstu istakao je važnost saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Turske u oblasti odbrane i sigurnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović zahvalio se predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu što pored snažne podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, Republika Turska pruža snažnu podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama. On je rekao i da regionalna saradnja predstavlja važan faktor na putu Bosne i Hercegovine ka evropskim i evroatlantskim integracijama, kao i da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena unapređenju mira, stabilnosti i sigurnosti u regiji.

Erdoğan je istaknuo je da će i u narednom periodu raditi na jačanju sveukupnih odnosa dvije države. Istakao je da su su očuvanje jedinstva, mira i stabilnosti Bosne i Hercegovine veoma važni za Republiku Tursku, te da će i dalje pružati punu podršku Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su konstatirali da Bosna i Hercegovina i Republika Turska imaju tradicionalno veoma dobre i prijateljske odnose. Pored veoma uspješne i intenzive saradnje u političkoj, društvenoj i kulturnoj oblasti, predsjedavajući Bećirović i predsjednik Erdoğan istakli su da žele uložiti dodatni napor na daljnjem poboljšanju bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa dvije države. Naglašeno je da jačanju odnosa doprinose i uzajamne posjete na visokom nivou.

Tokom razgovora je istaknuto da će se uložiti i dodatni napori na intenziviranju ekonomske saradnje dvije države kroz učešće na poslovnim forumima, ali i kroz direktne kontakte između privrednika. Dr. Bećirović se posebno zahvalio na angažmanu Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) u Bosni i Hercegovini, te je ukazao na važnost brojnih drugih projekata koje realiziraju turske institucije u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije