Otvoreno | Bećirović: Djelovanju Orbana u BiH treba se odlučno suprotstaviti!

8
Radiosarajevo.ba
Otvoreno | Bećirović: Djelovanju Orbana u BiH treba se odlučno suprotstaviti!
Foto: RTRS / Sastanak Dodika i Orbana, april 2024.

Viktor Orban je novi najbolji prijatelj Milorada Dodika i Republike Srpske, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, prof. dr. Zijad Bećirović.

Dodik se u Budimpešti sastao s premijerom Orbanom. Tom prilikom premijer države koja predsjedava Europskom unijom (EU) objavio je na društvenoj mreži X da je njegov sastanak sa Dodikom bio u službi produbljivanja stabilnosti Unije.

"Stabilnost Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja za Evropsku uniju. Umjesto predavanja i sankcija, mi vjerujemo u dijalog i saradnju. Moj sastanak sa predsjednikom Dodikom danas je služio toj svrsi", napisao je Orban na X-u.

Otvoreno | Bećirović: Djelovanju Orbana u BiH treba se odlučno suprotstaviti!

Otvoreno | Bećirović: Djelovanju Orbana u BiH treba se odlučno suprotstaviti!

Putin – Orban – Dodik

Bećirović tvrdi da je u pripremi za Dodikovog "najnovijeg prijatelja" i slovački premijer Robert Fico, koji bi to i prije postao da nije bilo poznatih dešavanja u Slovačkoj.

"Mađarska predsjedava EU, ali primjetno je da je izolirana u svom predsjedavanju od zvaničnog Brisela, Orban je dobitnik istog priznanja od Milorada Dodika kao i Vladimir Putin. Radi se o jednom trouglu Putin – Orban – Dodik. Tih tzv. udarnih trojki Putin ima po cijeloj Evropi. Orban predvodi mađarsku ekspanzionističku politiku prema regionu. Ne zaboravimo da je Mađarska neto primalac iz budžeta EU, što znači da više dobije novca iz Brisela nego što uplati u zajednički budžet EU. Mađarska dobiva iz budžeta EU cca 4,5 milijarde EUR godišnje i koristi ta sredstva za suprotstavljanje Briselu i destruktivnu politiku na Balkanu i drugdje", komentira Bećirović.

Šta je pozadina Dodikovog susreta sa Orbanom: 'Novi korak prema bankrotu njegove paradržave'

Šta je pozadina Dodikovog susreta sa Orbanom: 'Novi korak prema bankrotu njegove paradržave'

Mađarski interesi

Međutim, primjećuje Bećirović, Mađarska ima ekonomske interese u entitetu Republika Srpska.

"Prvenstveno u energetici i poljoprivredi, koje ostvaruje poprilično jeftino jer je Dodiku potreban Orban, da blokira donošenje sankcija EU prema njemu u institucijama EU. Dodik se pridružio Orbanu, a obojica Trumpu u protiv globalističkoj politici, tzv. suverenističkoj politici. A poznato je da SAD bez globalizma i globalizacije ne bile to što jesu u svijetu – broj jedan. U Republici Srpskoj planira se otvaranje novih rudnika i vađenje litijuma, važne sirovine za baterije koje pokreću električna vozila. I tu Dodik vidu svoju slamku spasa kod moćnog i bogatog Zapada", komentira Bećirović.

Direktor IFIMES-a zaključuje kako se BiH mora suprotstaviti ovakvim nastojanjima Mađarske.

"Evidentno je djelovanje i uplitanje Viktora Orbana u Bosni i Hercegovini i tome je se potrebno odlučno suprotstaviti. Kombinacija ruskog i Orbanovog utjecaja je kancerogena za Bosnu i Hercegovinu. Poruke koje su poslali Orban i Dodik su "otrcane" i njima svojstvene, "sokole" jedan drugoga", zaključio je profesor Bećirović u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije