Predstavljen izvještaj UNICEF-a o Romima u BiH

Radiosarajevo.ba

Danas, 19. februara su prezentirani rezultati "Istraživanja višestrukih pokazatelja - MICS za BiH" i "Istraživanja višestrukih pokazatelja - MICS za romsku populaciju u BiH". Ovo istraživanje je  dio četvrtog globalnog ciklusa MICS-a, a rađeno je  u cilju prikupljanja statističkih podataka stanju u obrazovanju, zdravstvu i dječijoj zaštiti.

Prikupljeni podaci su rodno razvrstani, tako da ukazuju gdje postoje razlike između spolova značajne za ciljano djelovanje. Ovo je bio prvi put da je MICS istraživanje sadržalo i posebnu komponentu za prikupljanje reprezentativnih podataka o romskim domaćinstvima u BiH. 

MICS  za BiH 2011.-2012. godine je istraživanje provedeno na reprezentativnom uzorku čija je svrha obezbijediti procjenu velikog broja pokazatelja stanja djece, žena i muškarac, kao i uslova u kojima žive domaćinsta na nivou BiH. Istraživanje je rađeno za gradska i seoska područja, te za dva entiteta: Federaciju BiH i Republiku Srpsku. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorkz od 6.838 domaćinstava u BiH (4.107 U FBiH, 2.408 u RS-u i 323 u Brčko Distriktu), s ukupnom stopom odziva domaćinstava od 91 procenat (anketirano je ukupno 5.778 domaćinstava). Rezultati se baziraju na podacima prikupljenim u periodu od novembra 2011. do marta 2012. godine.

Na današnjoj prezentaciji prisutnima se obratio federalni ministar zdravsta Rusmir Mesihović i ministar zdravstva i socijalne zaštite RS-a Ranko Škrbić.

Ministar Mesihović je rekao kako je ovo istraživanje sigurno jedan od jako dobrih pokazatelja koji su usmjereni na populaciju koja je najosjetljivija, te da je  istraživanje jako značajan dokument. 

„Imamo povećan broj dojenčadi, što je jako dobro.Susrećemo se sa padom imunizacije najmlađe populacije, međutim i taj dio ide prema boljem. Istraživanje je posvećeno i podhranjenosti i gojaznosti. Tu je nešto bolja situacija nego ranije. Ovo istraživanje je smjer kojim trebamo da idemo, smjer za multisektorski rad, a cilj je očuvanje zdravlja naših najmlađih i njihov zdrav rast i razvoj.“

Prema istraživanju koje je rađen u sklopu MICS-a, obuhvaćena je skupina od 1500 Roma.

Ministar Mesihović kaže:  „Vidjet ćemo kakav je pristup Roma i pristup društva prema Romima, edukaciji, te kako napraviti što veći iskorak prema što boljoj zdravstvenoj zaštiti ove populaciji. Prema Zakonu iz 1997. godine o zdravstvenom osiguranju, teoretski mi ne bi smjeli imati lica koja nemaju zdravstvenu zaštitu. Prema novom zakonu koji je reformski, nama je drago da se prepoznaju neke stvari kojim se rješavaju pojedinačni slučajevi. Drago nam je i da se vidi značaj reformiskih procesa, jer je nama u cilju da sredstva koji građani plaćaju prate građane, te da se napravi edukacija za građane, te da napravimo jedan sistem koji će svima odgovarati.“

Ministar zdravstva i socijalne zaštire RS-a Ranko Škrbić se zahvalio UNICEF-u koji je finansijski podržao ovo istraživanje i rekao: „Ova istraživanja su itekako važna za cijelo društvo. Istraživanje koje je urađeno 2006. godine  i ovo sad pokazuje da smo u nekim segmentima puno napredovali. Imamo značajne pomake kada je u pitanju dojenje novorođenčadi, imamo pomake kada je u pitanju imunizacija, ali tu ima još puno prostora za rad. Brojni pokazatelji nam pokazuju socijalno i zdravstveno blagostanje. To je odraz aktivnosti cijelog društva.“

UNICEF-ovi partneri u implementaciji ankete bili su Ministarstvo za ljudska prava BiH, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Agencija za statistiku BiH, UN Women, UNFPA i UNHCR.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak