Pratite uživo snježno nevrijeme koje preko Hrvatske stiže u BiH: Evo gdje snijeg stiže već večeras

0
Radiosarajevo.ba
Pratite uživo snježno nevrijeme koje preko Hrvatske stiže u BiH: Evo gdje snijeg stiže već večeras

Snijeg je u ponedjeljak uvečer, 15. januara, zabijelio mnoge dijelove Hrvatske. Padalo je u Zagrebu, a ceste su se već zabijelile i na sjeveru Hrvatske, kao i Slavoniji, Baranji i u Srijemu.

Dok je u Zagrebu i okolici do 20 sati prevladavao slabiji snijeg, guste pahulje padaju već na istoku, u okolici Osijeka, gdje je već prekrio i ceste i automobile.

Bh. meteorolozi su najavili da se snijeg za nekoliko sati očekuje i u BiH, odnosno Krajini. BHMeteo se u 19.42 sati oglasio na Facebooku.

Baby Lasagna: Glavni favorit za pobjedu na Eurosongu - pogledajte ludnicu tokom njegovog nastupa

"U nastavku večeri prolazno susnježica i snijeg u većem dijelu zemlje. Neće se raditi o znacajnijim snježnim padavinama, kratkotrajna bljuzgavica uz većinom tanji snjezni pokrivač (na fotografiji snijeg na istoku Hrvatske).

Postepenim padom temperatura uz premještanje hladne fronte, kiša će do 22h prelaziti u susnježicu i snijeg na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Kasnije u noći kratkotrajno i u većem dijelu ostatka zemlje.

Dobar dio Hercegovine i jugozapadne Bosne bez snijega, dok će ga najvise pasti u brdsko-planinskim oblastima centralne, istočne, sjeveroistocne i sjeverne Bosne do oko 5 cm.

Ova više aprilska nego januarska fronta brzo će se premjestiti preko naših krajeva, tako da nas sutra (16. 1.) očekuje razvedravanje. Uz dnevne temperature u plusu snijeg će se otopiti, osim na planinama.

Zatim slijede "lude" temperaturne oscilacije. Najprije izražena južina, pojačan jugo, lokalno kiša i proljetne temperature u srijedu i četvrtak. Petak i vikend spremaju novo zahlađenje i kratkotrajni povratak u zimu. Ali već iduće sedmice novo zatopljenje", napisali su na Facebook stranici BHMeteo.

Slično prognozu za utorak objavili su i iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

"U jutarnjim satima u većem dijelu zemlje će padati snijeg, a na jugu kiša. U Bosni u nizinama moguća je kiša koja će se smrzavati. Zatim se očekuje djelomično smanjenje oblačnosti. Novo naoblačenje sa jugozapada u poslijepodnevnim i večernjim satima koje će usloviti slabu kišu na području Hercegovine.

Poznati meteorolog najavio snijeg i pogoršanje vremena: "U ovom momentu..."

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. U večernjim satima vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1°C, na jugu od 5 do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C, na jugu od 8 do 12°C.

U Sarajevu djelomično vedro. U jutarnjim satima se očekuje slab snijeg. Najniža jutarnja temperatura zraka oko -1°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 3°C", naveli su oiz FHMZ.

Nevrijeme koje iz Europe preko Hrvatske dolazi u BiH možete pratiti uživo na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak