Poznat datum početka izgradnje Olimpijskog bazena u Mostaru

0
FENA

U prostorijama Sportskog saveza Grada Mostara (SSGM) u četvrtak, 30. marta je potpisan ugovor između Grada Mostara i tuzlanske kompanije "Ytong BiH" o kompletnoj donaciji građevinskog materijala za izvođenje zidarskih radova na Olimpijskom bazenu u Mostaru.

Pored toga, potpisan je i sponzorski ugovor iste kompanije s najboljom bh. plivačicom Lanom Pudar.

"Ideja o suradnji naše kompanije i gospođice Lane Pudar javila se još u prethodnom razdoblju. Mi kao kompanije na prvo mjesto u poslovanju stavljamo društvenu odgovornost i održivi razvoj. Ono što je Lana napravila, u uvjetima u kojima je to napravila, u nama je probudilo želju da pomognemo i nju i razvoju sporta u Mostaru", poručio je country sales menadžer Jasmin Huremović, ocijenivši da je Lana najbolji ambasador BiH.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Ova bh. kompanija će donirati kompletan građevni materijal koji je potreban za izvođenje zidarskih radova na izgradnji olimpijskog bazena.

"U stalnom smo kontaktu s projektantima i gradskom upravom i razrađujemo sve detalje kako bi sve što brže prošlo. Vrijednost naše donacije bit će precizirana nakon završetka projektne dokumentacije. Teško je reći kolika će ona biti, ali zaista ne razmišljamo o njezinoj vrijednosti", naglasio je Huremović.

Pogledajte kako će izgledati olimpijski bazen u Mostaru

"Današnji dan sigurno je poseban što tiče izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru, jer prvi put imamo potpisivanje ugovora s jednim od velikih donatora, a to je kompanija 'Ytong', kojoj se zahvaljujem u ime građana Mostara. Dodao bih da imamo još ponuda za pomoć pri izgradnji olimpijskog bazena, a nadam se da ćemo uz pomoć Grada Mostara, Vlada Federacije i Vlade HNK-a uspješno u idućoj godini završiti bazen te da će Lana i svi naši klubovi i sportaši to moći koristiti i da ćemo time stvoriti uvjete da dobijemo još veći broj vrhunskih sportaša", izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić.

Poručio je kako se s izgradnjom neće stati kada ona krene.

"Siguran sam da kad krenemo praviti bazen da nećemo stati dok ga ne završimo, kada se ispoštuju sve prethodne, posebno zakonske procedure, tamo u šestom mjesecu bi se trebalo početi s izgradnjom olimpijskog bazena. Uskočiti ćemo gdje god možemo, tražiti ćemo pomoć i većih razina vlasti kako bi projekt bio što prije završen", kazao je Marić.

Foto: Facebook: Lana Pudar

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar zahvalila je pomenutoj kompaniji i na sponzoriranju nje same, kao i pomoći pri izgradnji budućeg olimpijskog bazena u Mostaru.

"Nadam se da će ovo biti novi početak i jedan veliki korak u svoj toj priči oko izgradnje olimpijskog bazena, koji i ja i grad Mostar zaslužujemo što prije. Jako mi se sviđa kako to izgleda po ovome projektu, najbitnije mi je da se što prije završi i da bude što više iskoristiv", rekla je Pudar.

Tokom ovog događaja idejno rješenje gradskog bazena predstavljeno je od strane arhitekta i direktora kompanije "AAA Group" Edina Durakovića.

Foto: AAA Group: Projekt olimpijskog bazena u Mostaru

"Radi se o kompleksnom rješenju gdje smo se trudili da projektiramo bazen ne samo za ovo vrijeme, već i za budućnost. Idući dio plana nam je bio da sve to bude racionalno i da iskoristimo što ekonomičniju eksploataciju. Svi bazeni ovoga kalibra u Europi ne mogu funkcionirati bez ogromne podrške gradskog proračuna, što je za naše uvjete strašno puno. Zbog toga smo primijenili nove tehnologije i spoznaje tako da smo projektirali fotonaponske ćelije koje trebaju osigurati električnu energiju. Predvidjeli smo i sportski hotel, a cijeli bazen je napravljen kao kompleks koji u budućnosti ima i otvorene bazene", potvrdio je Duraković.

Govorio je i o tome koji će sve sadržaji pratiti ovaj kompleks, napomenuvši pritom kako će bazen zadovoljavati sve standarde.

Na njemu će se moći organizirati sva plivačka natjecanja, među njima i vaterpolo utakmice, a sadržati će i trgovine i ugostiteljski prostor, uz to je naglasio i da bi radovi trebali početi 1. juna 2023. godine.

Ukupna investicije je negdje oko 20 miliona KM, a ovisi od tehnologija koje budu primijenjene te od cijene građevnog materijala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak