Povećan broj hitnih intervencija zbog velikih vrućina u ovom gradu u BiH

0
FENA
Povećan broj hitnih intervencija zbog velikih vrućina u ovom gradu u BiH

Dom zdravlja Stari grad Mostar imao je i još ima povećan broj intervencija i izlazaka na terene uslijed visokih temperatura u ovom gradu.

"Radi se najviše o ljudima starije životne dobi na koje ovako velike vrućine više utječu i koji to teže podnose. Mi se nadamo i očekujemo da će temperature uskoro ići prema dolje, ali dok god je ovako očekujemo povećan broj intervencija", kazao je doktor Doma zdravlja Stari Grad Mostar Faruk Osmankadić.

Među najčešćim komplikacijama koje su se pojavljivale kod ljudi zbog vrućina i toplotnog udara Osmankadić navodi sunčanice i dehidraciju.

Novi smrtni slučaj u BiH: Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od morbila

"U takvim slučajevima pacijenti se javljaju zbunjeni, niskog krvnog pritiska i onda se mi uključujemo s infuzijama, nekad i do tri-četiri kako bismo adekvatno vratili hidriranje i minerale koji se gube putem znojenja. Što se tiče dehidracije, pacijentima koža više nije ljepljiva i znojna nego suha, mehanizmi organizma koji se bore protiv povišenih temperatura zakazuju, a teška komplikacija može dovesti i do smrti pacijenta", kazao je Osmankadić.

Dodaje kako su u Domu zdravlja Stari grad imali pacijente s komplikacijama koje su posljedica velikih vrućina i toplotnog udara, ali da nije došlo do ugrožavanja života.

"Da je takvo, prvotno zatečeno stanje potrajalo, išlo bi prema ugrožavanju života. Što se tiče izloženosti otvorenom suncu, odnosno sunčevim zrakama, teške komplikacije su opekotine prvog, drugog i trećeg stupnja koje viđamo svakodnevno, među njima su često i djeca koja se ne mažu adekvatno kremama i previše vremena provode na suncu u onom najgorem periodu, oko podneva", kazao je Osmankadić.

Preporuke su da se boravak na suncu kada je najtoplije, u razdoblju dana od 10/11 pa do 16/17 sati, izbjegne ako je moguće.

"Ako se uslijed rada i takvih potreba mora biti na suncu, obvezno praviti pauze svako malo i adekvatno se hidrirati, unositi dosta tekućine čak ako osoba i nije žedna, a zaštita za glavu u vidu šešira i kapa također je preporučena kako glava ne bi bila izložena jako visokim temperaturama", naveo je Osmankadić.

Inače, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuke poslodavcima radi sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje radnika uslijed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriju Federacije BiH. Pozvali su poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom u razdoblju od 12 do 17 sati te da ih nastave poslije 17 sati, a ukoliko zbog organizacije rada ovu preporuku nije moguće ispoštovati na ovaj način, predložili su da se radnicima pomjeri radno vrijema odnosno da im radni dan započne u 6 sati ujutro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak