Politika: Šešelj u pritvoru bar još dvije godine

Radiosarajevo.ba
Politika: Šešelj u pritvoru bar još dvije godine

Vojislav Šešelj će još bar dvije godine, a možda i triput više, morati provesti u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu da bi dočekao presudu, piše srbijanska Politika.

Do ovog zaključka taj beogradski list je došao, kako navodi, prostom računicom i razgovorom sa nekoliko sagovornika upućenih u pravila Haškog tribunala.

Zbog dolaska novog sudije, Madaje Nijanga iz Senegala, umjesto izuzetog sudije Harhoffa, Raspravno vijeće dalo je u prekjučerašnjem pozivu dvije mogućnosti za nastavak postupka koji protiv optuženog Šešelja traje od 2007. godine, iako je on u zatvoru u Haagu još od februara 2003. godine. Po tome bi presuda protiv Šešelja mogla biti donesena sa novoimenovanim sudijom.

Druga mogućnost je da se cijelo suđenje ponovi, da se radi upoznavanja novog sudije sa cjelokupnim postupkom ponovo dovede 71 svjedok tužilaštva i deset svjedoka suda i da se preko njihovog iskaza uvede 1.348 dokaza.

Presuda Šešelju trebala je biti donesena nakon 175 sudskih sesija i završnih riječi optuženog i tužilaštva, prije petnaest dana, ali je izuzećem sudije Harhoffa cijeli proces poprimio nepredvidivi smjer.

Čak i ako Šešelj prihvati da mu presudu donese sudsko veće sa novim članom, sudija iz Senegala ni po pravilima Haškog tribunala ne može učestvovati u pripremanju presude dok ne pročita sve sudske spise i dokumente sa ovog procesa.

Samo transkript sa suđenja u Haagu obično je dug 80.000 stranica. Da bi se pripremio za učešće u donošenju presude, novi sudija bi morao vrlo pažljivo, uz razmatranje svih dokumenata koji su preko svjedoka uneseni u slučaj, da iščita sve te hiljade stranica.

Transkript suđenja ne može se čitati kao roman, kaže jedna od sagovornica Politike, a prirodno je što po pravilima Haškog tribunala, ili bilo kog suda na svijetu, sudija mora biti upoznat sa predmetom prije nego što donese presudu. Neki od 1.348 uvedenih dokaza mogu biti knjige, enciklopedije, istorijski udžbenici ili dokumenti i studije, drugi se moraju pogledati na filmskom platnu, treće treba preslušati.

Do svega ovoga je došlo nakon protesta danskog sudije u Haagu Frederika Harhoffa, koji je negodovao protiv naglog preokreta u dugogodišnjem tumačenju koncepta "udruženog zločinačkog poduhvata". Harhoff je preokret pripisao pritisku predsjednika suda Amerikanca Theodora Merona na kolege, a za račun SAD i Izraela.

Izbačen na Šešeljev zahtjev, Harhoff traži objašnjenje

Na Šešeljev zahtjev Harhoff je nakon toga izuzet iz raspravnog vijeća, jer je ostavio osjećaj pristrasnosti u korist osuđujuće presude, a krajem oktobra je imenovan Madaje Nijang. Izricanje presude Šešelju odloženo je na neodređeno vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak