Dirljiva priča sa juga: Splićanka traži davno izgubljenu ženu koja je kod nje izbjegla u jeku rata

0
Radiosarajevo.ba
Dirljiva priča sa juga: Splićanka traži davno izgubljenu ženu koja je kod nje izbjegla u jeku rata
AA / Mala djeca i bebe izložene kiši i hladnoći: U Đevđeliji se povećava broj izbjeglica, FOTO: Anadolu Agency/Slika ne opisuje sadržaj iz teksta

Zanimljiv Facebook status objavila je Splićanka Yelena Coso.

Ona je na svom profilu objavila priču iz svog djetinjstva kada je njena porodica u Splitu za vrijeme rata u svoj dom primila jednu djevojčicu iz Mostara koja je sa svojom porodicom stigla u izbjeglištvo, baš kao i hiljade drugih građana Bosne i Hercegovine.

Porodica djevojčice Suzane iz Mostara bila je smještena u sportskoj dvorani na Poljudu, dok je nju porodica iz Splita primila u svoj dom. Nakon brzog rastanka nikada se više ove dvije porodice nisu čule ni vidjele. Yelena putem Facebooka sada traži neki trag o Suzani.

Vučić prekinuo prijenos Olimpijade: 'Niko ne brine o građanima kao ja... znam zašto me mrze'

Vučić prekinuo prijenos Olimpijade: 'Niko ne brine o građanima kao ja... znam zašto me mrze'

Njen status u cijelosti prenosimo bez korekcija.

"Ne znam zašto mi je baš danas ovo palo na pamet, ali društvene mreže su čudo pa da provjerim. Jednom davno, mislim početkom 1992. godine u Split je došlo puno izbjeglica iz BIH. Bili su smješteni u sportske sale na Poljudu, spavali na strunjačama, bilo ih je puno. Među njima bila je i mala Suzana koja je s majkom, ocem i dva starija brata izbjegla iz Mostara.

Ne znam zašto mi je baš danas ovo palo na pamet, ali društvene mreže su čudo pa da provjerim: Jednom davno, mislim...

Posted by Yelena Coso on Tuesday, August 6, 2024

Moj otac je tada imao restoran na Poljudu i gledao je stotine takvih porodica, ali srce ga je stisnulo kad je vidio Suzanu  koja je kao i ja tada imala 7-8 godina. Kako kući nismo imali mjesta za smjestiti cijelu njihovu familiju, dogovorili su se da Suzana kao jedina curica dođe živjet kod nas doma

Sa sobom sam ponila najdražu igračku jer je otac rekao da ona nema ništa i odnijela joj. Tu sliku strunjača i ljudi na podu neću zaboraviti nikad. Uglavnom, Suzana je neko vrijeme živila kod nas, spavale smo u mom krevetu, učile smo skupa, igrale se skupa i svaki dan odlazile na Poljud da vidi svoju braću i roditelje

Majka je jednom skuhala kelj za ručak, ja sam ga tada mrzila i nisam htjela jesti, a Suzana mi je rekla da je to zato što ne znam šta je glad. Od tada jedem kelj bez prigovora.

Stravičan slučaj u Njemačkoj: Taksista namjerno automobilom udario više osoba

Stravičan slučaj u Njemačkoj: Taksista namjerno automobilom udario više osoba

Da više ne dužim, porodica je dobila premještaj, mislim u Kanadu. Nikad je više nisam vidjela. Ne znam kako se prezivala, majka misli da je prezime bilo na G ali to vjerovatno znači da je sve osim G u pitanju. Majka joj se zvala Zlata i bili su iz Mostara.

Voljela bi je naći, vidjeti sjeća li se tog dijela života kad je živila s nekim čudnim ljudima. Ako neko negdje zna Suzanu koja sada ima 40-ak godina i prošla je taj dugi put, molim vas javite mi da vidim je li postala onakva kakva je htjela biti kad je imala 8 godina", napisala je.

Ukoliko vi imate neka saznanja o Mostarki Suzani i Njenoj porodici, napište ih u komentarima ispod Facebook objave, piše Hercegovina.info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije