Zasjedalo Predsjedništvo Naroda i Pravde: Usvojeno sedam značajnih zaključaka

6
Radiosarajevo.ba
Zasjedalo Predsjedništvo Naroda i Pravde: Usvojeno sedam značajnih zaključaka
Foto: Narod i pravda / Sjednica Predsjedništva Naroda i Pravde

U Sarajevu je u utorak 6.8.2024. održana 19. vanredna sjednica Predsjedništva Naroda i Pravde. Na sjednici je usvojeno sedam zaključaka u kojima se daje osvrt na aktuelna pitanja i političku situaciju u BiH. Na sjednici je izraženo i zadovoljstvo činjenicom da NiP na predstojeće Lokalne izbore izlazi u 62 općine i grada, od kojih se devet nalazi u bh. entitetu RS.

1. Izražavamo zadovoljstvo činjenicom da su međunarodne rejting agencije Standard&Poor’s i Moody’s Investors Service, kao rezultat svojih analiza u junu i julu 2024. godine, potvrdile Bosni i Hercegovini suvereni kreditni rejting B+ sa stabilnim izgledima, te da je bh. ekonomija, kako je navedeno u izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, pokazala otpornost u prvoj polovici 2024. godine. Ohrabrujuće su analize agencija da će povećana potrošnja, podržana sniženom inflacijom i rastom realnih plata, značajnije podići rast u BiH u ovoj godini, te da će od 2025. godine doći do snažnijeg investiranja, posebno u oblasti energije i izgradnje puteva.

2. Još jednom osuđujemo političku neodgovornost svih aktera koji su učestvovali u obaranju Nacrta reformske agende čime je Bosna i Hercegovina ostala jedina zemlja zapadnog Balkana koja nije službeno podnijela Nacrt dokumenta Reformske agende Evropskoj komisiji. Podsjećamo na kratkoročnu štetu za Bosnu i Hercegovinu koja se mjeri u desetinama miliona eura, ali i dugoročnu koja se, između ostalog, reflektira i na kreditni rejting BiH, na šta su ukazali i analitičari rejting agencija kada su naveli da do povećanja kreditnog rejtinga može doći ukoliko se ubrzaju strukturalne reforme, uključujući i one koje se odnose na pristupanje zemlje Evropskoj uniji.

Otoka u novom ruhu: Pogledajte kako izgleda renovirani stadion Olimpika

Otoka u novom ruhu: Pogledajte kako izgleda renovirani stadion Olimpika

3. Narod i Pravda čvrsto stoji u zaštitu državne imovine, svjesna njenog značaja za opstanak teritorijalnog integriteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Ustav BiH kao i presude Ustavnog suda, koje su konačne i obvezujuće, nedvosmisleni su kada je upitanju državna imovina - Bosna i Hercegovina je vlasnik svoje imovine. Ta imovina čini preko 53 posto teritorije ove zemlje. Narod i Pravda nije za opstrukcije investicija niti bilo kakav zastoj, štaviše, želimo zajedno graditi, a ne dodatno se dijeliti po teritorijalnom ili bilo kom drugom osnovu. Stoga, upozoravamo da nećemo nijemo posmatrati bilo kakav oblik zloupotrebe državne imovine ili pokušaja nametanja nepovoljnih rješenja za Bosnu i Hercegovinu kada je državna imovina upitanju jer ona je garant opstanka ove zemlje. Vjerujemo da se uz podršku međunarodnih aktera može doći do zakonskog rješenja na državnom nivou koje će regulirati pitanje korištenja državne imovine od strane nižih nivoa vlasti, te da za takvo rješenje, povoljno za državu Bosnu i Hercegovinu, postoji većinska politička volja i u međunarodnoj zajednici.

4. Pokušaje nametanja narativa o popuštanju susjednim zemljama u oblasti sigurnosti, prvenstveno Republici Srbiji, kroz brutalne laži, neosnovane optužbe i spinove, apsolutno odbacujemo, držeći da je riječ o besmislicama kojima se budi strah kod građana s ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena. Sigurnost je strateško pitanje i njime se ne smije poigravati za bilo kakve dnevno-političke ciljeve. U toj hajci i buci često se otkriju naslijeđeni 'propusti' od bivše vlasti u oblasti sigurnosti, poput kadrovski dekapacitirane i destabilizirane Granične službe BiH i poroznosti istočne granice naše zemlje koju umjesto državne službe 'čuva' MUP Republike Srpske, kao i druge 'greške' kojim su derogirane državne institucije Bosne i Hercegovine. Ispravljanje tih naslijeđenih 'grešaka' je težak proces i iziskuje vrijeme, ali mi od tog puta nećemo odustati.

5. Podržavamo politiku saradnje i dobrih odnosa u regionu, te iskrenog i otvorenog dijaloga i o najtežim pitanjima, ali naša ruka nije ispružena prema onima koji negiraju genocid, vrijeđaju žrtve i njihove porodice, podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, najavljuju stvaranje 'srpskog sveta' i zagovaraju prekrajanje granica na uštrb Bosne i Hercegovine. Uskraćivanje gostoprimstva takvim zvaničnicima susjednih zemalja nije nikakav čin populizma, već poruka da anticivilizacijske ideje nisu dobro došle u BiH i da ćemo im se u skladu s nadležnostima institucionalno suprotstaviti.

6. S obzirom na to da se bliži kampanja za Lokalne izbore 2024 i da se može očekivati dodatno zaoštravanje političke retorike, pozivamo sve stranke koje učestvuju u izbornom procesu na suzdržavanje od teških i neistinitih kvalifikacija, govora mržnje i sijanje straha među građanima, te da vode korektnu izbornu kampanju, dajući jasnu i istinitu sliku građanima da donesu svoj sud o onima koji će ih na lokalnom nivou predvoditi naredne četiri godine.

7. Narod i Pravda izražava zadovoljstvo širenjem svoje organizacije na teritoriji cijele BiH, te da se u odnosu na prošle Lokalne izbore kandidatske liste ima u znatnom većem broju općina i gradova – u 62 općine i grada u cijeloj Bosni i Hercegovini u odnosu na 40 općina i gradova u kojima je izašla na izbore prije četiri godine. Posebno smo ponosni na razvoj organizacije u bh. entitetu RS, u kojem se NiP kandidirao u devet lokalnih zajednica, kao i razvoju organizacije u Brčko Distriktu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije