Pogledajte kako helikopteri OS BiH gase požar na Tjentištu: Vatra nije zahvatila cestu Foča-Gacko

8
Radiosarajevo.ba

Aktivnosti helikopterskih posada OS BiH na gašenju požara na Tjentištu nastavljaju se i danas, 13. augusta 2024. godine pojačanim angažmanom sa dva helikoptera iz sastava Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane.

Požar u Nacionalnom parku Sutjeska prijetio je ugrožavanju putne komunikacije Foča – Gacko, ali su helikopteri OS BiH na većem dijelu suzbile požar, te se očekuje da će požarište koje je već duže vrijeme aktivno, tokom dana biti stavljeno pod kontrolu.

Tokom jučerašnjeg dana ministar odbrane BiH Zukan Helez posjetio je pripadnike Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane (Br. ZS i PZO) angažovane na gašenju šumskog požara na lokalitetu Tjentišta, općina Foča, te tom prilikom sa posadom 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i PZO izvršio izviđački let iznad požarišta i sam se uvjerio u stanje na požarištu koje je dijelom stavljeno pod kontrolu.

Ademir Zurapović o suđenju na Olimpijadi i linču iz Srbije: "Takve stvari me ne dotiču"

Nakon sagledanog stanja ministar Helez je pohvalio napore i izuzetan doprinos helikopterskih posada na dosadašnjem angažmanu, te medijima iznio svoj stav o gašenju požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

"Vrlo je važno iscrpiti vlastite resurse za gašenje požara, pa tek onda tražiti međunarodnu pomoć", izjavio je ovom prilikom ministar Helez.

Alarmantno stanje: Požar na Tjentištu prijeti da ugrozi put između Foče i Gacka

Također tokom jučerašnjeg dana pripadnike Brigade zračnih snaga i PZO obišao je i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Gojko Knežević te se i sam upoznao sa situacijom na terenu i doprinosom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu, helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ostaju na raspolaganju za pružanje pomoći civilnom stanovništvu u gašenju požara. Njihova stalna spremnost i angažman u kriznim situacijama potvrđuju važnost zajedničkih napora na zaštiti ljudi i imovine, te osiguravanju sigurnosti i stabilnosti na cijelom području Bosne i Hercegovine.     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak