Konaković potvrdio: Zatražili smo pomoć od svih međunarodnih partnera u gašenju požara kod Foče

17
I. M.
Konaković potvrdio: Zatražili smo pomoć od svih međunarodnih partnera u gašenju požara kod Foče
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj u ponedjeljak, 12. augusta, usvojilo prijedlog da se u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju BiH, pozove pozove pomoć svih međunarodnih partnera koji mogu pomoći prilikom gašenja požara kod Foče, odnosno u blizini Nacionalnog parka Sutjeska.

Ovu informaciju je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković

"Riječ je o svim međunarodnim partnerima sa kojima BiH ima potpisan sporazum i to je uobičajena praksa u slučajevima elementarne nepogode", rekao je ministar.

Nesreća u Austriji: Povrijeđena državljanka BiH u sudaru sa vozom

Nesreća u Austriji: Povrijeđena državljanka BiH u sudaru sa vozom

Konaković je podsjetio da je jedan takav zaključak bio donesen i 2022. godine zbog opasnosti od nekontrolisanog širenja požara. 

"Oružane snage BiH su pokazale spremnost i odgovornost pri izvršenju zadatka, ali s obzirom na to da se bojimo vjetra zbog kojeg može doći do širenja požara, bitno je da se da smo svi spremni da reagujemo i preveniramo dalje probleme", istakao je šef bh. diplomatije.

Podsjećamo, posljednjih dana najgora situacija sa požarima u BiH je na Tjentištu gdje gori stoljetna crnogorična šuma, na području nacionalnog parka "Sutjeska", kao i na Fortici iznad Mostara.

Požar na Sutjesci je zabrinuo mnoge, a aktivisti su upozorili da je stanje već katastrofalno, ali ako se proširi na Peručicu, bit će gubitak teških razmjera.

Požar iznad Mostara također je nanio veliku štetu, a sa kojim se neprestano bori veliki broj vatrogasaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije