Optužnica protiv zaposlenika UIO BiH: Zahtijevao i primio novac

Anadolija
Optužnica protiv zaposlenika UIO BiH: Zahtijevao i primio novac
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za koruptivno krivično djelo protiv zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Naime, tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Šefkije Dacića, rođenog 1959. godine u Sjenici, Republika Srbija, državljanina BiH i Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je u periodu od 20. novembra do 2. decembra 2016. godine, na području Bosne i Hercegovine, u svojstvu državnog službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH – Regionalni centar Tuzla - vođe Carinskog referata graničnog prelaza Karakaj, koristeći svojstvo službenog lica i mogućnosti svoje funkcije u institucijama BiH, zahtijevao i primio novac od jednog lica kako bi mu dozvolio povratak vozila, za koje nije proveden carinski postupak prilikom uvoza u BiH.

U optužnici se navodi, da je optuženi u više navrata, od osobe kojoj je zbog carinskog prekršaja, oduzeto skupocjeno motorno vozilo Porshe Cayene, tražio i uzeo različite iznose novca, kako bi zloupotrijebio službeni položaj i pogodovao da se vozilo vrati iako je počinjen carinski prekršaj.

Tokom provedene istrage Tužilaštva BiH i SIPA-e, optuženi je lišen slobode nakon jednog od preuzimanja novca, te je prilikom pretresa novac pronađen. Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. KZBiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak