"Pod lupom": Postoje dokazi da su kandidati za predsjednike biračkih odbora straački povezani

5
Radiosarajevo.ba
"Pod lupom": Postoje dokazi da su kandidati za predsjednike biračkih odbora straački povezani

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" upozorila je nadležne institucije da za određeni broj kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora, koji sada zakonski ne smiju biti povezani sa političkim subjektima, postoje indicije, ali i konkretni dokazi o njihovoj stranačkoj povezanosti.

Uputili su poziv CIK-u BiH da sve one koji kompromituju nezavisne i nestranačke pozicije u biračkim odborima ukloni sa liste i primijeni predviđene sankcije, te da informacije o kršenju zakonskih odredbi dostavi nadležnim tužilaštvima na daljnje procesuiranje.

Iz Koalicije podsjećaju da je Izborni zakon BiH jasan - predsjednici i zamjenici predsjednika biračkih odbora moraju biti nestranački i sposobni obavljati svoje dužnosti na politički nepristrasan način.

Bura zbog Burnsove posjete: Vučić preko tabloida tvrdi da ga "CIA ruši", brani ga i ratni zločinac!

Zabrinjava ih što je sve više dokaza koji dolaze, kako iz organizacija civilnog društva, tako i od građana i političkih subjekata, na osnovu kojih je očigledna politička pristrasnost onih koji su nominovani za navedene pozicije, što predstavlja direktno kršenje izbornih pravila. Mnogi od njih su, još uvijek, na nekoj od pozicija unutar organa političke stranke ili su članovi, dok su neki samo formalno napustili stranku.

Koalicija "Pod lupom" već godinama upozorava da su birački odbori jedna od najslabijih karika izbornog procesa u BiH, a nažalost, i pored pokušaja za njihovu djelimičnu depolitizaciju i zakonsko regulisanje ovog pitanja, stranački subjekti ne žele odustati od kontrole nad biračkim odborima. Također, javit će se veliki broj lažiranih ispisnica iz političkih stranaka kojima će kandidati dokazivati formalnu isključenost iz stranke, ali je činjenica da takvi kandidati nisu nepristrasni i da dolaze ispred stranačkih subjekata.

Podsjećaju da su svi kandidati koji su se prijavili na konkurs za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora morali dostaviti izjavu da nisu članovi političkih subjekata, koju su potpisali pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

Kada se dokaže povezanost takvih osoba sa političkim subjektom, Koalicija "Pod lupom" je stava da se radi o dovođenju u zabludu nadležnih institucija i pokušajima izigravanja zakonskih propisa, za što je prema krivičnom zakonodavstvu predviđena kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina, saopćeno je iz te organizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak