Koalicija "Pod lupom": Počela nestranačka izborna posmatračka misija

0
Radiosarajevo.ba
Koalicija "Pod lupom": Počela nestranačka izborna posmatračka misija
FOTO: Facebook / Koalicija Pod lupom

Koalicija za slobodne i poštene izbore Pod lupom započela je građansku, nestranačku posmatračku misiju za Lokalne izbore 2024. godine.

U posmatračkoj misiji učestvuje 56 dugoročnih posmatrača/ica iz skoro 50 organizacija civilnog društva širom BiH, a na izborni dan će biti angažovano 1.000 posmatrača/ica izbornog dana.

U naredna tri mjeseca dugoročni posmatrači/ice će raditi na posmatranju rada lokalnih izbornih komisija i poštivanja rokova propisanih izbornim kalendarom, implementaciji pilot projekata uvođenja novih tehnologija u izbore, evidentiranju i prijavi izbornih nepravilnosti i prevara, te obuci posmatrača/ica izbornog dana. O svojim aktivnostima dugoročni posmatrači/ice će izvještavati na sedmičnom nivou, a iz Koalicije Pod lupom su poručili da će sve nalaze blagovremeno objavljivati, te da će svako kršenje izbornih pravila prijavljivati nadležnim institucijama.

Počela prodaja ulaznica za meč Lige nacija između Nizozemske i BiH

Počela prodaja ulaznica za meč Lige nacija između Nizozemske i BiH

"Nestranačko posmatranje izbora vraća povjerenje građana i građanki u izborni proces i značajno utiče na sprečavanje izbornih nepravilnosti. Dodatno, zahvaljujući posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje jačaju integritet izbora i sprečavaju dokazane izborne krađe i prevare, te novim tehnologijama koje se pilotiraju, postoje dobre osnove za slobodnije i poštenije izbore", poručili su iz Koalicije Pod lupom.

Podsjetimo, posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH implentirano je 4 od 5 prioritetnih preporuka Koalicije Pod lupom koje se odnose na reformu biračkih odbora i uvođenje novih tehnologija u izbornih proces i to elektronske identifikacije birača, skenera glasačkih listića i transmisije izbornih rezultata sa nivoa biračkog mjesta. Prije dvije godine, 100 000 građana/ki je potpisalo peticiju Koalicije Pod lupom za uvođenje novih tehnologija. Glas građana se čuo, a njihovi zahtjevi se konačno počinju ostvarivati.

U naredna tri mjeseca Koalicija Pod lupom će aktivno raditi na praćenju izbornog procesa i otklanjanju izbornih nepravilnosti.

"Koalicija Pod lupom je već i prije samog početka dugoročnog posmatranja Lokalnih izbora 2024. godine poslala 45 prijava izbornih nepravilnosti koje spadaju u kategorije preuranjene izborne kampanje i zloupotrebe javnih resursa. Stoga, pozivamo sve političke subjekte i kandidate/kinje na izborima da poštuju izborna pravila, te sve institucije na saradnju u narednom periodu, poručeno je iz Koalicije Pod lupom.

Iz Koalicije Pod lupom su podsjetili da se građani/ke mogu prijaviti za nestranačke posmatrače/ice izbornog dana, te prijaviti sve izborne nepravilnosti Koaliciji Pod lupom, putem besplatnog telefona 080 05 05 05 ili putem dostupnih online obrazaca na www.podlupom.org.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije