Danas hitna sjednica Doma naroda PSBiH: Razmatra se prijedlog budžeta institucija BiH

0
FENA
Danas hitna sjednica Doma naroda PSBiH: Razmatra se prijedlog budžeta institucija BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici bi trebalo da razmatra zahtjev Predsjedništva BiH da Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom državnog Parlamenta je ovaj zakonski akt usvojio po hitnom postupku na sjednici 16. jula.   

Proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH prethodilo je najprije utvrđivanje nacrta zakona o budžetu u Vijeću ministara BiH na sjednici 4. jula, a potom je Predsjedništvo BiH dan kasnije, na sjednici 5. jula, utvrdilo i Prijedlog zakona o budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2024. i kao ovlašteni predlagač ga uputilo Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH nа razmatranje i usvajanje.

Pomoćnik bivšeg ministra sigurnosti BiH optužen zbog napada na policajca: 'Vidjet ćeš ko sam ja'

Pomoćnik bivšeg ministra sigurnosti BiH optužen zbog napada na policajca: 'Vidjet ćeš ko sam ja'

Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH za 2024. godinu, uz korekcije na sjednici koje se, među ostalim, odnose na povećanje budžeta Ministarstva odbrane BiH za 1.750.000 KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva, te povećanje budžeta Predsjedništva BiH za 500.000 KM.

Istovremeno su smanjeni budžeti Ministarstva sigurnosti BiH za 950.000 KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva, Ureda za veterinarstvo za 500.000 KM i Zavoda za izvršenje sankcija, pritvora i drugih mjera za 800.000 KM, navedeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u okviru budžeta za 2024. godinu iznose 1.355.400.000 KM, što je povećanje za 40 miliona KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2023. godinu.

Ukupni rashodi institucija BiH iznose 1.355.400.000 KM i veći su za tri posto u odnosu na prethodnu godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 1.430.733.053 KM. Tako ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje vanjskog duga BiH u budžetu za 2024. godinu iznose 2.786.133.053 KM, što je povećanje za 224.766.691 KM ili devet posto u odnosu na 2023. godinu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je na sjednici Predsjedništva BiH predložio uvećanja budžeta za Memorijalni centar Srebrenica - Potočari Spomen obilježje za žrtve genocida iz 1995. godine u iznosu od 100.000,00 KM. Ovaj prijedlog je podržan i sastavni je dio Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH koji je upućen u parlamentarnu proceduru.

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je na sjednici Predstavničkog doma da je ovo potrošački budžet, gdje najveći dio rashoda odlazi upravo na primanja zaposlenih i materijalne troškove.

"Mi na plate, različite vrste naknada, potrošimo gotovo milijardu konvertibilnih maraka, dok na materijalne troškove potrošimo preko 200 miliona konvertibilnih maraka", kazao je Amidžić.

Istaknuo je da budžet nema značajniju razvojnu komponentu i "to nije stvar političkog stava, to je jednostavno stvar činjenica".

Amidžić je naveo i kako je jedan od uslova kada je u pitanju Evropska komisija za implementaciju Plana rasta, usvajanje budžeta institucija BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije