Oštro upozorenje Draganu Čoviću iz Zagreba: Neće biti dobro ni po Hrvatsku ako ovako nastavi...

16
Radiosarajevo.ba
Oštro upozorenje Draganu Čoviću iz Zagreba: Neće biti dobro ni po Hrvatsku ako ovako nastavi...

Ugledni novinar i vanjskopolitički Željko Trkanjec u novom broju Magazina, podliska zagrebačkog Jutarnjeg lista oštro upozorava na politiku lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i nevladine organizacije HNS koja okuplja dio hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini.

"Kad NATO kaže – nema prostora malignim aktivnostima na Balkanu, možda Čović shvati", piše Trkanjec.

Autor pitanje sigurnosti jugoistoka Europe, ispravno, posmatra u široj slici, navodeći kako teško da su "mračni tipovi pokrenuti pobunu na Kosovu krajem septembra 2023. (srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ih i dalje brani – buku svjesni posljedica.

Ancelottija pitali ostaje li Modrić u Madridu: Evo šta je rekao

"Dva mjeseca kasnije zemlje Zapadnog Balkana obilazi Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO i poručuje da je vidljivo maligno djelovanje, uključujući i iz Rusije. Priveo je on redu i Vučića, nekontrolirano se dere, ali samo dere Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, BiH entiteta. Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, trebao bi biti svjestan promjene i postati konstruktivan akter kad je riječ o plinskoj poveznici s Hrvatskom. Neće biti dobro ni po Hrvatsku ako nastavi tražiti posebno poduzeće da upravlja tim projektom, otvoreno se suprotstavljajući se SAD-u."

Podsjeća i na izjavu njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa koji je u Sarajevu rekao da Berlin iznimno drži do stabilnosti BiH. Njemačka agencija DPA izvještava da "zemlja ostaje potencijalno poprište sukoba":

Dragan Čović: "Simboličnu izmjenu u jednom članku neki odmah zovu trećim entitetom"

"Rusija u Srbiji i Republici Srpskoj pronalazi plodno tle za pokušaje destabilizacije i širenja utjecaja, na primjer kampanjama dezinformiranja i utjecajem na medije", podsjeća Trkanjenc na izjavu njemačkog ministra.

Turska se i dalje bavi muslimanskim zajednicama, sklapa odbrambeni sporazum s Kosovom, a Narodna Republika Kina dolazi s novcem da bi dobivala usluge i taj je utjecaj ozbiljno destruktivan što smo vidjeli na primjeru Grčke, zaključuje Trkanjec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak