Oštra izjava Zukana Heleza: 'Kakvu poruku šaljemo ukoliko Zoranu Galiću damo otpremninu?'

11
Radiosarajevo.ba
Oštra izjava Zukana Heleza: 'Kakvu poruku šaljemo ukoliko Zoranu Galiću damo otpremninu?'

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održalo je u četvrtak, 8. augusta, vanrednu telefonsku sjednicu povodom odlučivanja o zahtjevu za razrješenje Zorana Galića, zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a koji je lično podnio.

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, je rekao da su Helez, Forto, Hurtić i on glasali za smjenu Zorana Galića.

Svoju odluku o smjeni Zorana Galića je dan ranije najavio ministar odbrane BiH, Zukan Helez.

Velika čast: Bosanac sudi košarkaško polufinale Olimpijskih igara između Srbije i SAD-a

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Zatražit ću da Vijeće Ministara BiH smijeni Zorana Galića sa pozicije zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH. Neću podržati da bude razriješen dužnosti sa ove pozicije, jer bi to značilo da će zadržati benefite koje je ostvario imenovanjem na poziciju zamjenika direktora SIPA-e, uključujući i otpremninu.

Elmedin Konaković: Helez, Forto, Hurtić i ja smo jednoglasno za smjenu Galića

Kakvu poruku šaljemo, ukoliko Zoranu Galiću, koji je se nalazi u bjekstvu i za kojim Tužilaštvo BiH traži raspisivanje crvene Interpolove potjernice, damo otpremninu?

Galić je osumnjičen za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i druga krivična djela. Prema informacija Tužilaštva BiH on je ilegalno napustio zemlju te se nalazi u Hrvatskoj.
Osobe osumnjičene za takva kriminala djela, a posebno oni koji se nalaze u bjekstvu, moraju odmah biti smijenjeni sa pozicije koje obnašaju.

Raduje me da su pravosudni organi počeli procesuirati djela visoke korupcije u našoj zemlji. Smatram da su takva djela rak rana našeg društva.

Pozivam vlasti susjedne Republike Hrvatske da odmah uhapse i isporuče Zorana Galića našoj zemlji kako bi odgovarao za navode iz optužnice. Iskreno se nadam da vlasti susjedne Hrvatske neće pružiti utočište odbjeglom Galiću koji je sarađivao s kriminalcima koje je hapsio hrvatski USKOK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak