Oglasila se grupa 'Pravda za Dženana Memića': Kada su završne riječi, a kada odluka o slučaju?

3
Radiosarajevo.ba
Oglasila se grupa 'Pravda za Dženana Memića': Kada su završne riječi, a kada odluka o slučaju?

Grupa 'Pravda za Dženana Memića' oglasila se putem Facebooka, te su poslali jasnu poruku nakon što je danas održano ročište, tačnije dokazni postupak u ovom slučaju.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Dobri ljudi, uz nas ste već godinama, neki još od februara 2016. godine.

Podaci iz Centralne banke: Pogledajte koliko novca na računu čuva najveći crnogorski štediša

Suđenje u slučaju Dženan Memić: Zašto je sudija Branko Perić danas kritizirao Tužilaštvo

Prve proteste smo organizovali odmah 2016.g, a do sada ih je ukupno bilo dvadeset.

Pratili ste kada su uhapšeni Ljubo Seferović i Vasvija Sejdović, kada su pušteni, pa Ljubo Seferović ponovno uhapšen.

Pratili ste suđenja i u prvom montiranom procesu protiv Ljube Seferovića, pred kantonalnim sudom u Sarajevu, kao i ona u ponovljenom postupku.
Svjedoci ste dvije oslobađajuće presude u oba procesa, kao što ste i svjedoci treće, pravosnažne presude pred Vrhovnim sudom FBiH.

Svjedoci ste mnogobrojnih izjava u medijima, podnošenja krivičnih i disciplinskih prijava, izlaganja izvještaja ad hoc tijela komisije za sigurnost Skupštine KS, pokušaja nasilnog i nezakonitog izuzimanja tog izvještaja po nalogu Dalide Burzić.

Suđenje u slučaju Dženan Memić: Odgođeno iznošenje završnih riječi Tužilaštva, dat novi rok

Svjedočili ste neobjašnjivom negiranju disciplinske odgovornosti Dalide Burzić i njenom istovremenom imenovanju za sutkinju Suda BiH.

Nije Dalida Burzić bila jedina nagrađena, mnogo ih je još kojima su date nove pozicije, povišice plata i blagonaklonost onih koji imaju moć u policijskim i pravosudnim organima.

Svjedočili ste suspenziji tadašnjeg komesara Vahida Ćosića, zbog slučajeva Memić i Sefić.

Mnogima od vas je i prije slučaja Memić bilo jasno, da u ovoj državi možeš 'srediti' baš sve, pa čak i da niti dana jednog ne odležiš za ubistvo.

Ali slučaj Memić je ogolio policiju i pravosuđe, pokazao i dokazao koliko duboko sežu te strukture, koliko je korupcija prožela institucije i ostavila obične građane na milost i nemilost najprimitivnijih foteljaša.

U februaru 2021.g smo konačno pomislili da smo došli do nekog raspleta, da će stvari sada ići u pravom smijeru. I krenule su.

Muriz Memić: 'Zanima me zašto je obrisan snimak iz hotela iz 2016. godine!?'

Danas imamo i pokrenutu istragu o ubistvu Dženana Memića, kao i konačno suspendovanu Dalidu Burzić. Mala pobjeda, ali vrijedna.

Opet ste svjedočili hapšenju, ali ovaj put hapšenju nekih od aktera iz našeg slučaja, među njima su jedan inspektor i jedan šef odsjeka MUP-a KS.

I danas, dok se imena onih službenika koji su radili na slučaju Memić pojavljuju na listama uhapšenih iz istraga vezanih za organizirani kriminal i korupciju, mi smo ponovo doživjeli omalovažavanje i cerekanje u sudnici.

Doživjeli smo da ovih pet uhapšenih za ometanje istrage u našem slučaju sa svojim advokatima ismijavaju našu bol, igraju se sa zakonom ove države, u kojoj se onaj koji o krivnji treba objektivno da odlučuje, okrivljenom obraća ličnim imenom, dopušta obraćanja koja zakonom u takvom obliku nisu dopuštena ili kaže, kako se u slučaju Memić ne radi o složenom slučaju.

Ubistvo Dženana Memića je jedan od najsloženijih slučajeva u ranijoj historiji države Bosne i Hercegovine.

Istina, sam po sebi to ne bi bio. Ali su se upravo ovi sada optuženi i oni čije optužnice još uvijek jako smireno čekamo, potrudili i uradili sve što im je bilo moguće, da što više zakomplikuju, da što teže bude utvrditi šta se zaista desilo u noći 8. februara 2016. godine i u danima nakon.

Ili možda neko od vas zna logičan odgovor na pitanje, zašto jedan šef odsjeka za saobraćaj u MUP-u KS, nije poslao službenike na adresu na kojoj se nalazi automobil Renault Clio koji je navodno vozio u to vrijeme osumnjičeni M.P., pa ti isti službenici provjere navode, zatraže nalog za izuzimanje i vještačenje automobila? Da bude sve po zakonu je bilo nemoguće?

Ne, Hasan Dupovac je u dogovoru sa Zijadom Mutapom, na preporuku Zijada Mutapa, u sve to uvukao dva privatna lica, jedan od njih prijatelj Zijada Mutapa, a obojica navodno informanti, da nezakonito otuđe automobil od vlasnika, ostave ga na dogovorenom mjestu i onda obavijeste Dupovca, kako bi ovaj po automobil poslao službenike. Sve i da je taj automobil imao ikakve veze sa slučajem, pa najkasnije tad bi bio iskompromitovan dokaz.

To je samo jedna od očitih malverzacija, primjer uništavanja i pokušaj podmetanja dokaza - drugim riječima, ometanje istrage.

Takvih primjera je još mnogo i zajedno sa materijalnim dokazima i iskazima svjedoka se nalaze u spisu optužnice odnosno u rukama sudskog vijeća.

Muriz Memić: "Ne mogu više slušati laži, spreman sam blokirati cijelo Sarajevo"

Mi ne znamo kakva će biti presuda Suda BiH u slučaju protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić (rodj. Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića. Mi ne znamo kako će sud procijeniti, šta će smatrati utvrđenim, šta ne.

Mi znamo samo da se konačno nadamo pravdi, a dok je nas živih, za nju ćemo se i boriti. Sedam godinama živimo ovu borbu, i neka znaju da ih nećemo tek tako pustiti da rade što im je volja a pogotovo ne mislimo odustati od ove borbe!

Današnjim ročištem, završen je dokazni postupak. Idućeg četvrtka će se iznositi završne riječi u ovom postupku, a onda je na sudu da donese odluku.

Istina i pravda za Dženana Memića, to je sve što tražimo", poručili su iz ove grupe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak