Određen pritvor osobama koje su krale ugalj, kvarcni pijesak, drvnu građu...

Fena
Određen pritvor osobama koje su krale ugalj, kvarcni pijesak, drvnu građu...
Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) .

On je odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Damira Džambića (39), Maria Jurića (22), Rudolfa Pejića (59), Nijaza Imširovića (47), Eldina Saburovića (32) i Amira Balukovića (46), zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili veći broj krivičnih djela u vezi s krađom i prodajom uglja i kvarcnog pijeska, sječom šume ili odavanjem službene tajne.

Džambić i Jurić su osumnjičeni da su kao saučesnici počinili krivično djelo teška krađa, odnosno da su od septembra do novembra 2016. godine na području Tuzle, na ležištima kvarcnog pijeska i uglja  o kojima brigu vode i upravljaju Rudnici uglja  Kreka Tuzla, bez zaključenog ugovora o koncesiji za eksploataciju sa nadležnim kantonalnim ministarstvom, koristeći različitu mehanizaciju i kamione, iskopavali, odvozili i prodavali veću količinu kvarcnog pijeska i uglja različitim osobama.

Na taj način su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist i oštetili budžet Federacije BiH, Tuzlanskog kantona i Rudnika Kreka u većem iznosu.

Pejić, Imširović i Jurić su osumnjičeni da su počinili krivično djelo šumska krađa u sticaju sa krivičnim djelom udruživanje radi činjenja krivičnih djela, odnosno da su u istom periodu na većem broju lokacija u okolini Tuzle, na gazdinstvima kojima upravlja JP Šume TK i u privatnim šumama, koristeći različite alate i mehanizaciju i angažujući i druge ljude da rade za njim, posjekli, odvezli i prodali veću količinu drvenih trupaca i sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist a oštetili JP Šume TK i druge vlasnike u većem iznosu.

Saburović je osumnjičen da je počinio krivično djelo prikrivanje, odnosno da je u istom periodu u Lukavcu kupovao drvene trupce od Imširovića, odvozio ih u krug porodične pilane, obrađivao ih, te Imširoviću za trupce plaćao preko računa trećih lica koje su po njegovom nagovoru otvarali u komercijalnim bankama.

Baluković je osumnjičen za krivično djelo odavanje službene tajne, odnosno da je  u novembru 2016. godine kao pripadnik MUP-a TK,  Saburoviću otkrio povjerljive informacije o istrazi koju su vodili pripadnici policije i Tužilaštvo, i učinio mu dostupnim podatke o materijalno-tehničkim sredstvima MUP-a TK. Dakle, drugim licima saopćio i učinio dostupnim podatke koji su službena tajna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak