NiP: 'Hapšenje Berila i Hadžibajrića pokazuju da se mandati načelnika u BiH moraju ograničiti'

6
Radiosarajevo.ba
NiP: 'Hapšenje Berila i Hadžibajrića pokazuju da se mandati načelnika u BiH moraju ograničiti'

Hapšenje načelnika Trnova Ibre Berila, kao i ranije hapšenje i podizanje optužnice protiv načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića, jasno pokazuju da se mandati načelnika u Bosni i Hercegovini moraju ograničiti, smatraju u stranci Narod i pravda.  

Ističu da demokratski svijet uglavnom ograničava obavljanje određenih funkcija na dva uzastopna mandata, odnosno na osam ili deset godina te podsjećaju da Ustav Bosne i Hercegovine također ograničava mandat članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na dva uzastopna mandata, odnosno na osam godina. S druge strane, načelnička funkcija, shodno važećim propisima, ne poznaje ograničenje trajanja mandata te u pojedinim općinama isti načelnik funkciju obavlja više od 20 godina.

Smatraju da se neograničavanje mandata uglavnom pokazuje kao anomalija "koja pogoduje rađanju lokalnih moćnika i šerifa".

Ella Dvornik završila na policiji: 'Morala sam dati iskaz'

"Iskustvo iz Starog Grada i Trnova pokazuje kako ti lokalni šerifi nakon određenog vremena provedenog na načelničkoj poziciju izgube bilo kakav dodir sa građanima i njihovim problemima. Istovremeno, javnu imovinu koja pripada svim građanima na različite načine privatiziraju i zloupotrebljavaju", saopćeno je iz NiP-a.

Ističu kako lokalni moćnici često kreću u osnivanje vlastitih stranaka pri čemu kao bazu za stranačku infrastrukturu koriste općinu na čijem su čelu, načelničku funkciju koristi kao "rezervni položaj", bave se pitanjima za koja nisu nadležni, bez spremnosti da preuzmu odgovornost.

U sveobuhvatnim izmjenama Izbornog zakona BiH i drugih zakona Narod i Pravda će nastojati ugraditi mehanizme ograničenja mandata, navode.

"Vjerujemo da bi ograničenje mandata načelnicima preveniralo ove anomalije i onemogućilo lokalne moćnike da budu iznad zakona decenijama", poručuju iz NiP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak