Nikšić: Nova uprava Elektroprivrede BiH zatekla katastrofalno stanje, zatečen dug od 140 miliona KM

12
FENA
Nikšić: Nova uprava Elektroprivrede BiH zatekla katastrofalno stanje, zatečen dug od 140 miliona KM

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić objavio je, na svom Facebook profilu, da je nova uprava Elektroprivrede BiH zatekla u ovom javnom preduzeću stanje koje je bilo katastrofalno.   

Kaže da je zatečen dug od 140 miliona KM u kompaniji koja bi po svim parametrima morala biti profitabilna. Nije mogao vjerovati u kakvom su stanju zatečene brojne elektrane koje bi "morale biti na najvišem nivou urednosti i funkcionalnosti".

"Cijene električne energije su jednostavno morale rasti ako želimo održati sistem funkcionalnim, a i dalje ćemo imati struju koja je među najjeftinijim u Evropi. Također, 430.000 građana neće biti obuhvaćeno bilo kakvim poskupljenjem. Za 50 posto građana čiji su računi od 50 do 80 KM povećanje će se kretati od 0,04 feninga do maksimalno 30 feninga dnevno. Najugroženije kategorije stanovništva će biti subvencionisane", tvrdi Nikšić.  

Intervju | Merima Lepić-Redžepović: "Ovo je tek početak isticanja domaćih tekstova"

Pored lošeg upravljanja, ističe da je jedan od razloga gubitaka i niska produktivnost rudnika, koja je dodatno rasla učestalim protestima i štrajkovima rudara.

"Zato smo sa rudarima zaključili novi kolektivni ugovor kojim smo im osigurali dostojna primanja, a građanima Federacije, nadamo se, stabilan dotok rude nužne za održivost i razvoj elektroenergetskog sektora. Također, usvojili smo set energetskih zakona kojim idemo ukorak s vremenom i dio opterećenja i težišta prebacujemo na obnovljive izvore energije. Na taj način dodatno stabilizujemo mrežu, osiguranjem prihoda iz različitih izvora", napisao je Nikšić na Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak