"Nećemo umirati u tišini": Žene traže da femicid bude posebno krivično djelo u Krivičnom zakonu FBiH

1
Radiosarajevo.ba

U četvrtak, 5. septembra je na Gradskom trgu u Bihaću uspješno održana ulična akcija u okviru kampanje "Nećemo umirati u tišini", s ciljem prikupljanja potpisa podrške za izmjene i dopune Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Ova akcija je organizovana kao dio projekta "ZA kvalitetniju zaštitu žena od nasilja u FBIH", koji provode Organizacija Glas žene Bihać, Fondacija CURE Sarajevo, Ženska vizija Tuzla, Udruženje Tim volim život Cazin, i Udruženje Izvor Sanski Most.

Tokom akcije, građana/ke su potpisivali/e peticiju kako bi podržali/e inicijativu za uvođenje femicida kao posebnog krivičnog djela u Krivični zakon FBIH.

Selena Gomez zvanično postala najmlađa milijarderka u SAD-u: Evo kako je zaradila

Neira Raković, Koordinatorica projekta, naglasila je da "femicid je najstrašniji oblik rodno zasnovanog nasilja, i njegova pravna definicija kao posebnog krivičnog djela je ključna za pružanje adekvatne zaštite ženama. Naša kampanja nastoji da osigura pravnu prepoznatljivost i adekvatnu kaznu za ovaj zločin, što je neophodno kako bi se obezbijedila sigurnost žena u Federaciji Bosni i Hercegovini."

Pored Neire Raković, izjavu za medije dala je i Božna Čirić iz Glasa žene "Svi smo svjesni da je femicid rapidno rastući problem u FBIH. Bez odgovarajuće pravne regulative, borba protiv ovog zločina je otežana. Danas smo pokazali/e zajedništvo i odlučnost da se izborimo za pravednije zakonodavstvo koje će štititi žene od nasilja."

Sve češće vijesti o ubistvima i samoubistvima u BiH: Gdje je zakazalo društvo?

Inicijativu su između ostalog podržali Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić, Ministar unutrašnjih
poslova USK -a Adnan Habibija, vijećnica Gradskog vijeća Bihać Elvira Selmanović.

Kampanja "Nećemo umirati u tišini" ima za cilj prikupljanje 10.000 potpisa podrške za Inicijativu za
izmjenu Krivičnog zakona FBIH, upućivanje ove inicijative Federalnom parlamentu, i osiguranje da se izmjene nađu na dnevnom redu parlamenta. Statistike su alarmantne: prema UNODC-u, u Bosni i Hercegovini je između 2015. i 2022. godine zabilježeno ukupno 78 slučajeva femicida, dok je u prvoj polovini 2024. godine ubijeno 7 žena. Ovi podaci jasno ukazuju na potrebu za hitnim pravnim promjenama.

Iz akcije pozivaju sve građane/ke da se pridruže borbi potpisivanjem podrške za ovu inicijativu i tako doprinesu boljoj zaštiti žena u Federaciji BiH. Za više informacija o kampanji i projektu posjetite web stranicu www.zenskamreza.ba ili Facebook stranicu Ženska mreža BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak