Nakon novog femicida u Gradačcu ponovo otvoreno pitanje sigurnosti

1
Radiosarajevo.ba
Nakon novog femicida u Gradačcu ponovo otvoreno pitanje sigurnosti
Foto: FTV / Printscreen / Novi femicid u Gradačcu

Još jedno ubistvo žene u Bosni i Hercegovini. U gradačačkom naselju Požarike, ubijena 74-godišnja Hazima H. Osmanhafizović.

Za ubistvo se sumnjiči tridesetrogodišnji Mehmed Selimović iz Zelinje kod Gradačca. Motivi za sada nisu poznati, ali ono što se zna je da je ubistvu starice koje je počinjeno na brutalan način prethodio verbalni konflikt s osumnjičenim.

Osumnjičenog Mehmeda Selimovića je ubrzo nakon ubistva uhapsila policija. Njegov bijeg spriječili su stanovnici naselja Požarike, koji su i danas uznemireni. Kažu kako se već odavno u blizini osnovne škole u ovom mjestu okupljaju nepoznate osobe i prave im problem. Sve je sinoć kulminiralo.

Novi napad u Mostaru: Pet mladića napalo dvojicu, jedan odmah uhapšen

Novi napad u Mostaru: Pet mladića napalo dvojicu, jedan odmah uhapšen

“Sve nas je potreslo, nas komšije najviše, jer to nismo očekivali u našem naselju. Ovo je malo mjesto da bismo mi to doživjeli”, priča Derviša Mujčinović, komšinica ubijene Hazime.

Stanovnici ovog naselja tvrde da su sumnjive osobe koje se okupljaju u blizini njihovih kuća unazad nekoliko godina prijavljivali policiji, ali da do danas problem nije riješen. Mještani žive u strahu.

“Sama živim... Svima njima je poznato da se oni nekada tu okupe, svima, ne bih puno o tome”, dodaje Mujčinović.

Preliminarni rezultati istrage pokazali su da je 74-godišnjakinja preminula od posljedica povređivanja, tako što joj je osumnjičeni za ubistvo nanio povrede u predjelu glave, najvjerovatnije željeznom šipkom i betonskim blokom.

Oglasilo se Tužilaštvo TK: "33-godišnjak osumnjičen da je ubio staricu (74) u Gradačcu"

Oglasilo se Tužilaštvo TK: "33-godišnjak osumnjičen da je ubio staricu (74) u Gradačcu"

“Nakon kriminalističke obrade M. S. će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predat Tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje”, saopćili su iz MUP-a TK-a.

Ubijena žena i osumnjičeni za ubistvo za nisu u rodbinskom srodstvu niti su na bilo koji drugi način povezani. Uviđaj na mjestu nesreće kojim je rukovodila dežurna tužiteljica su obavili pripadnici policije.

"U toku su istražne radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj. Tužilac je izdao naredbu za obdukciju tijela preminule”, naveli su iz Tužilaštva TK-a.

I ovo ubistvo u Gradačcu otvorilo je mnogo sigurnosnih pitanja, među kojima je i ono koliko su nadležni mogli uraditi u proteklom periodu da se ubistva i druga krivična djela ne bi ponavljala. Prošle godine je osnovano i koordinacijsko tijelo za sigurnost i organizirana kampanja koja je rezultirala revidiranjem protokola o postupanjima kad je u pitanju prevencija različitih krivičnih djela. No, pomaka, izgleda, nema.

“Više ne možemo davati odgovore i govoriti ono što je očigledno svima. Sad je vrijeme da institucije, koje jako dobro plaćamo, nama dostave i odgovore i rješenja”, poručuje Nerma Šarić, aktivistica neformalne grupe građana.

Stručnjaci iz oblasti psihoterapije smatraju da se u proteklom periodu skoro ništa nije promijenilo i da ni država ni sistem nisu poduzeli značajne korake u oblasti prevencije negativnih događaja.

“Narod ima reakciju na sve što se dešavalo, ali nije se apsolutno ništa promijenilo u smislu da se nešto postigne, da država uzme stvar u svoje ruke”, ističe psihoterapeutkinja dr. sc. Vahida Djedović.

Godina dana od femicida u Gradačcu u kojem je ubijeno troje ljudi: Sjećanje na Nizamu Hećimović

Godina dana od femicida u Gradačcu u kojem je ubijeno troje ljudi: Sjećanje na Nizamu Hećimović

Mišljenja stanovnika Gradačca o sigurnosti sa kojima smo razgovrali su podijeljena:

“Nije u zadnje vrijeme nimalo sigurno. Nigdje više nije sigurno, nema više ovdje u Bosni i Hercegovini nikakve sigurnosti.”

“Sigurnost je, ipak, na visokom nivou. Ne mogu reći da nismo sigurni ovdje, ali ovo što se desilo na Požarikama, očito je momak koristio narkotike.”

Ovo je 18 ubistvo žene u Bosni i Hercegovini od augusta prošle godine, kada je podsjetimo, također u Gradačcu ubijena Nizama Hećimović. Ubio ju je partner Nermin Sulejmanović. Osim nje ubio je još dvije osobe, nakon čega je Sulejmanović izvršio samoubistvo. Je li krajnje vrijeme da nadležni poduzmu konkretne korake kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali?

Nakon ubistva u Gradačcu ponovo otvoreno pitanje sigurnosti

Još jedno ubistvo žene u Bosni i Hercegovini. U gradačačkom naselju Požarike sinoć je, kako saznaje Federalna televizija, ubijena 74-godišnja Hazima H. Osmanhafizović. Prema saznanjima FTV-a, za ubistvo se sumnjiči tridesetrogodišnji Mehmed Selimović iz Zelinje kod Gradačca. Motivi za sada nisu poznati, ali ono što se zna je da je ubistvu starice koje je počinjeno na brutalan način prethodio verbalni konflikt s osumnjičenim. https://tinyurl.com/3d5nua6y

Posted by federalna.ba on Sunday, September 1, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije