Nastavak pripremnog ročišta za tužbu grupe "Pravda za Davida" protiv MUP-a RS

0
Radiosarajevo.ba
Nastavak pripremnog ročišta za tužbu grupe "Pravda za Davida" protiv MUP-a RS

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas se održava nastavak pripremnog ročišta u procesu koji je grupa "Pravda za Davida" pokrenula protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iz neformalne grupe "Pravda za Davida" kažu da je protiv MUP-a podnesena tužba zbog diskriminacije koja traje u kontinuitetu protiv ljudi koji su podrška porodici Dragičević.

Neposredni povod za prvu tužbu su dešavanje s kraja novembra prošle godine kada su Aleksandri Vranješ i Sofiji Grmuši, koje su sjedile same na klupi, policijski službenici naredili da se udalje sa Trga Krajine u Banjaluci, jer su prepoznate kao članice grupe "Pravda za Davida".

Jovana Kisin, advokat, danas je pred početak nastavka pripremnog ročišta, izjavila da su na prvom pripremnom ročištu, 23. jula iznijeli više materijalnih dokaza, videosnimaka, s kojima je Pravobranilaštvo RS trebalo da se upozna i tražili su nastavak pripremnog ročišta da bi mogli da se izjasne i predlože svoje dokaze.

"Želimo da kažemo stop diskriminaciji i zahtjevamo poštovanje osnovnih ljudskih prava", rekla je Aleksandra Vranješ, članica neformalne grupe građana "Pravda za Davida".

Podsjetimo, David Dragičević (21) je nestao 18. marta 2018. godine u Banjoj Lluci. Njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu rijeku iste noći kada je i nestao.

Od 26. marta 2018. godine roditelji mladića i grupa "Pravda za Davida" na Trgu Krajine u Banjoj Luci organizovali su okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak