Pravda za Davida: Naša tužba je usvojena, rješenje gradonačelnika poništeno

Radiosarajevo.ba
Pravda za Davida: Naša tužba je usvojena, rješenje gradonačelnika poništeno
Foto: Radiosarajevo.ba / Pravda za Davida

Iz neformalne grupa građana "Pravda za Davida" danas su izrazili zadovoljstvo presudom Okružnog suda u Banjoj Luci po tužbi koju su pokrenuli zbog rješenja komunalne policije u vezi s predmetima koje su bili postavili u znak sjećanja na stradalog Davida Dragičevića.

"Sa ogromnim zadovoljstvom i ponosom vas obavještavamo o presudi Okružnog suda u Banjaluci koju smo juče dobili, a koja je donesena po našoj tužbi koju smo pokrenuli zbog sramnog rješenja gradonačelnika Banjaluke kojim je odbijena naša žalba iz aprila mjeseca prošle godine na rješenje komunalne policije kojom je naloženo NN licu da se sve ono što smo tada postavili kao znak sjećanja na ubijenog Davida Dragičevića (srce od kamena, cvijeće i dvije dunje) mora biti uklonjeno", saopćeno je iz grupe. 

Dijelovi presude  - undefined

Foto: Pravda za Davida: Dijelovi presude

Podsjećanja radi, na to rješenje komunalne policije, njihov član Ozren Perduv u ime grupe „Pravda za Davida“ uložio je žalbu gradonačeniku Banja Luke, a isti ju je odbacio kao neosnovanu. U rješenju gradonačelnika se navodi kako je Ozren Perduv neovlašćeno lice u postupku.

Dijelovi presude  - undefined

Foto: Pravda za Davida: Dijelovi presude

"Tada smo zajedno sa našim advokatom Milanom Maleševićem odlučili da pokrenemo upravni spor podnošenjem tužbe protiv Grada Banja Luka, tj. gradonačelnika. Juče smo konačno dobili pravosnažnu presudu Okružnog suda u Banjoj Luci kojom je naša tužba usvojena i kojom je sporno rješenje gradonačelnika poništeno. Pored toga, Grad je u obavezi da plati i troškove vođenja spora", navode iz Pravde za Davida. 

Dijelovi presude  - undefined

Foto: Pravda za Davida: Dijelovi presude

Kako kažu, malo je reći da su oduševljeni presudom Okružnog suda koja je otkucana na sedam stranica i u kojoj se između ostalog zaključuje:

  • Rješenje Gradonačelnika je nepravilno i nezakonito.
  • Akti izdati od strane komunalne policije i Gradonačelnika su konfuzni i kontradiktorni.
  • Opštepoznate činjenice se ne dokazuju (npr. postojanje neformalne grupe PzD, kao i aktivnosti te grupe među kojima je i konstatno uređivanje mjesta gdje je beživotno tijelo Davidovo pronađeno).
  • Ponašanje komunalne policije je potpuno proizvoljno i neutemeljeno i uz potpuno ignorisanje opštih poznatih činjenica.
  • Opštepoznato je da je tužilac (Ozren Perduv) dio grupe „Pravda za Davida“ i komunalni policajac je neutemeljeno Ozrena nazvao licem neovlaštenim za podnošenje žalbe.
  • Tužilac (Ozren Perduv) je onemogućen da kao stranka učestvuje u postupku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije