MUP KS dodijelio četiri vozila MUP-u BPK Goražde, osigurano i skoro 200.000 KM za obuku kadeta

2
Radiosarajevo.ba

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i policijski komesar Uprave policije MUP-a KS Fatmir Hajdarević uručili su danas, 13. septembra, četiri službena vozila koja je MUP KS dodijelio na korištenje MUP-u BPK Goražde.

Primopredaji je prisustvovao i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, a delegaciju su u Goraždu dočekali dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Nezim Alagić, predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić, premijer BPK-a Edin Ćulov, ministar MUP-a BPK Goražde Nusret Hubjer i policijski komesar Damir Bogunić.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde nalazi se na tromeđi i blizu državne granice s Republikom Srbijom i Republikom Crnom Gorom, te je posljednjih godina postao tranzitna ruta za migrante. Zbog deficita adekvatnih vozila, policijskim službenicima ovog kantona otežan je pristup ruralnim terenima prilikom obavljanja službenih radnji. Stoga je Vlada Kantona Sarajevo donijela Odluku o davanju saglasnosti MUP-u Kantona Sarajevo – Upravi policije da MUP-u BPK-a Goražde dodijeli na privremeno korištenje četiri motorna vozila: Škoda Octavia, Golf 7 (dva vozila) i vozilo marke Rexton.

Oglasio se Gradski štab Civilne zaštite: Ima li u BiH opasnosti od izlijevanja Save?

Ministar Katica je podsjetio da iza svake podrške koju MUP Kantona Sarajevo pruži MUP-u BPK stoje Vlada i Skupština KS, koje tako pokazuju svoje opredjeljenje da podržavaju ovaj kanton.

"Pored vozila koja danas predajemo MUP-u BPK Goražde, Vlada KS prihvatila je i naš prijedlog da finansiramo školovanje njihovih kadeta u iznosu od 176.000 KM, a od Skupštine KS očekujemo saglasnost da im doniramo i 40 pištolja. Pored ovoga, posebno mi je drago što je MUP BPK Goražde preuzeo našu metodologiju prijema novih policijskih službenika i, što za razliku od prethodnih godina, sada primaju nove policijske službenike na krajnje transparentan i pošten način. Najbolji pokazatelj našeg patriotizma prema državi je kada osiguramo da policijske poslove obavljaju najbolji, a ne najpodobniji kandidati", izjavio je ministar Katica, dodavši da će se podrška MUP-u BPK Goražde nastaviti i u budućnosti.

Admir Katica o situaciji u MUP-u KS: Dolazi historijski momenat, iskorijenili smo 'štelu'

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić istakao je da ga posebno raduje kontinuitet koji Vlada i Skupština KS pokazuju kada je riječ o podršci ovom kantonu, a što nije bilo slučaj prethodne dvije i po decenije.

"Drago mi je što zajedno ispisujemo novu historiju odnosa Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona. Posebno me raduje saradnja na razmjeni iskustva i metodologije prijema novih policijskih službenika na čemu smo u Kantonu Sarajevo ozbiljno radili jer nam je važno da u institucijama za provedbu zakona, na nivou cijele FBiH, rade samo najbolji", poručio je predsjedavajući Okerić.

Policijski komesar Fatmir Hajdarević je istakao da Uprava policije MUP-a KS jedna od najopremljenijih u državi i stoga može pružiti podršku kolegama u BPK Goražde, i to ne samo u materijalno-tehničkim sredstvima.

"Mi svakodnevno sarađujemo na razmjeni iskustava, operativnom djelovanju, ostvarivanju kontakata i ne postoji prepreka koju nismo zajedno prevazišli. Oprema koju smo danas uručili će povećati mobilnost policijskih službenika Uprave policije BPK Goražde, omogućiti bolje služenje građanima, kao i turistima i gostima ovog kantona", izjavio je komesar Hajdarević.

Nusret Hubjer, ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde zahvalio se za ovu značajnu podršku kazavši da je vrijednost pomoći koja je danas dodijeljena i najavljena oko 300.000 KM.

"Vrijednost vozila koja su nam uručena je oko 130.000 KM, dok je Vlada KS odobrila i finansiranje školovanja naša novoprimljena 24 policijska službenika što ukupno iznosi oko 300.000 KM i to nam je od ogromnog značaja. Ova podrška postala je kontinuirana od 2019. godine i mi u BPK Goražde to zaista cijenimo, jer na ovaj način Kanton Sarajevo pokazuje opredjeljenje da nas podržava i jača u svakom smislu", poručio je ministar Hubjer.

Raspisan konkurs za idejno rješenje zgrade MUP-a KS

Komesar Damir Bogunić se složio s njegovim riječima istakavši da je MUP BPK Goražde u posljednje dvije godine dobio svaku pomoć koju je zatražio iz Kantona Sarajevo.

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Nezim Alagić izjavio je da smatra da se ovakvim potezima pokazuje da je opredjeljenje politika u Kantonu Sarajevo jačanje sigurnosnih snaga u BPK.

"Nama je to pokazatelj da su preoznata naša nastojanja da uz predan rad i trud postanemo kredibilan partner u uspostavljanju jakih sigurnosnih institucija", poručio je Alagić.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov je naglasio da je podrška Bosansko-podrinjskom kantonu značajna i s aspekta razvoja turizma.

"Po izgradnji tunela Hranjen vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati svega 45 minuta, a Goražde je neotkrivena turistička destinacija i imamo velika očekivanja. Stoga nam je ovakva pomoć itekako značajna kako bismo imali spremnu i opremljenu policiju", poručio je premijer Ćulov.

Delegacije su nakon zvanične primopredaje vozila položile cvijeće i odale počast na spomen-obilježju poginulim pripadnicima policije ispred zgrade MUP-a BPK Goražde, spomen-obilježju komandantu Zaimu Imamoviću i spomen-obilježju ubijenoj djeci Goražda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak