Mladi NiP-a: 'Da li Zahiragić i dalje planira praviti bolje odnose sa Rusijom, Kinom i Srbijom?'

9
FENA
Mladi NiP-a: 'Da li Zahiragić i dalje planira praviti bolje odnose sa Rusijom, Kinom i Srbijom?'

Rezolucija o genocidu u Srebrenici kojim se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na sve žrtve i kao potvrda i istina o onome što se dogodilo, historijski je događaj za našu zemlju, poručio je u saopćenju za javnost predsednik Oganizacije mladih Naroda i Pravde Azhar Sejarić.

Kako navodi u saopćenju, najsnažnije zalaganje za donošenje rezolucije o genocidu, pored domaćih političkih aktera koji su širom svijeta lobirali i radili na tekstu rezolucije, dale su zemlje poput SAD, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, ali i ostalih zemalja Europske unije koji su u više navrata pružale jasnu i nedvosmislenu podršku BiH i Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

- Iako je član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić u svojim medijskim istupima zagovarao okretanje novog političkog smjera koji bi se ogledao u približavanju Rusiji, Kini i Srbiji kao našim partnerima sa kojima trebamo graditi bolje odnose, nažalost, pokazalo se da su upravo ove zemlje bile glavni zagovornici da rezolucija ne bude usvojena i osporavali sve ono što se u Srebrenici desilo.

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Akteri međunarodne zajednice i zemlje članice Evropske unije su se jasno stavili na stranu istine, činjenica i presuda međunarodnih sudova, dok su oni koje Zahiragić u svojim istupima vidi kao nove prijatelje, okrenuli leđa žrtvama genocida u Srebrenici, poslali poruku Bošnjacima i Bosni i Hercegovini da su spremni relativizirati sve ono što se desilo i pokazali na čiju stranu su stali, navodi Sejarić.

On na kraju saopćenja postavlja pitanje šta bi se dogodilo da se "Zahiragić i njegovi politički sljedbenici vrate na vlast i da odlučuju o ovako osjetljivim i diplomatski važnim procesima, da li bi zbog njihovog nestanka s političke scene i gubljenja vlasti bili spremni napraviti neke nove dogovore i kompromise sa onima koji su jasno pokazali svoj sramni stav i poručili da se na njih nikad ne možemo osloniti", saopštili su iz NiP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak