Ministrica tvrdi: 'Ambasada SAD naredila bankama zatvaranje računa u RS'

9
Radiosarajevo.ba
Ministrica tvrdi: 'Ambasada SAD naredila bankama zatvaranje računa u RS'

Ministrica finansija u bh. entitetzu RS Zora Vidović rekla je da bi pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien trebao vidjeti zašto je Ambasada SAD u BiH naredila zatvaranje računa fizičkih i pravnih lica u RS koji se nalaze na američkoj sankcionoj listi.

Vidović je navela da sankcije uvedene fizičkim i pravnim licima u RS nemaju veze sa korupcijom, kako to O'Brien tvrdi, jer niko od njih nije procesuiran i osuđen za korupciju, piše RTRS.

“On kaže da se zatvaraju računi koji su u dolarima, jer ne žele da se dolar kao njihova valuta koristi u koruptivne djelatnosti, ali kod nas su zatvoreni računi u konvertibilnim markama, računi preko kojih ljudi dobijaju platu u KM. Preporučila bih O'Brienu da se javi u Ambasadu SAD i vidi šta se desilo, jer mi imamo informaciju od banaka da je njima ova ambasada naredila da se ti računi zatvore”, kazala je Vidović.

Predložen pritvor osumnjičenima za zloupotrebu položaja u Šume Srpske

Ona je dodala da nije dobila bilo kakav papir i obavještenje iz Ambasade SAD, ali da banke tvrde da im je naređeno zatvaranje računa.

OFAK-ova lista podrazumijeva da ne možete imati račun u dolarima i da vam se plijeni imovina u SAD-u, a ovo što se ovdje dešava uopšte nije u skladu sa našim, a ni međinarodnim zakonima. Postavlja se pitanje šta se desilo u RS i mislim da se to mora u narednom periodu raščistiti”, naglasila je ministrica.

Komentarišući izjavu O'Briena da SNSD kao vladajuća stranka u ovom bh. entitetu ima pristup resursima i samim tim više prilika da čini koruptivne radnje zbog kojih se uvode sankcije, Vidović je rekla da ova tvrdnja počiva na pukim pretpostavkama.

“On kaže da Vlada raspolaže resursima RS. Tako je u svakoj zemlji. Zatim kaže da, s obzirom da SNSD ima najveće učešće u Vladi, pretpostavlja se da koristi te resurse za korupciju. Možete zamisliti da nekom uvedete sankcije zato što se nešto pretpostavlja, bez dokaza i presuda. Na bazi pretpostavki uvode sankcije, jer se pretpostavlja da SNSD vrši koruptivne radnje”, ocijenila je Vidović.

Američka ambasada u BiH: 'Milorad Dodik također manipulira državnim fondovima'

Ona je istakla da je američka Ambasada u BiH onemogućila Vladi Republike Srpske da izađe na međunarodno tržište zaključivši da je to u suprotnosti sa svim zakonima i počiva na sili, upitavši zna li to O'Brien.

Uprkos tome, poručila je Vidović, Republika Srpska neće bankrotirati, već će i dalje napredovati, razvijati se i učvršćivati svoj položaj.

“Uvesti sankcije jednoj vladi znači onemogućiti joj rad. To znači da žele nestanak Vlade Republike Srpske, RS-a i stvaranje unitarne BiH. To je nama poznato i mi ćemo se do posljednjeg boriti politički i pravno, u skladu sa zakonom, da svoj položaj očuvamo”, naglasila je Vidović, dodajući da “američka ambasada i opozicija u Republici Srpskoj već tri godine govore o bankrotu RS-a, ali da se to neće desiti”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak