Ambasada SAD u BiH: Znamo gdje su naše pare, RS smo pomogli sa 638 miliona dolara

6
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD u BiH: Znamo gdje su naše pare, RS smo pomogli sa 638 miliona dolara
Arhiv / Američka ambasada u BiH

Od 1995. godine, pomoć vlade SAD-a Bosni i Hercegovini (BiH) ukupno je iznosila više od 2 milijarde dolara. Procjenjuje se da je 638 miliona dolara (Jedna milijarda i 139 miliona KM)– otprilike trećina svake američke pomoći – pruženo u entitetu RS, kako bi pomoglo u obnovi nakon rata, razvoju ekonomije i jačanju zajednica da postanu jače, demokratske i inkluzivne. Sjedinjene Američke Države su pomogle gotovo svim opštinama i gradovima u RS-u i nastavljaju raditi u zajednicama širom entiteta.

Detaljnu analizu pomoći Bosni i Hercegovini koju je objavila ambasada SAD u BiH prenosimo u cijelosti:

Pomoć vlade SAD-a u RS, Bosna i Hercegovina

Odmah nakon rata, vlada SAD-a podržala je Agenciju za nadzor banaka RS-a kako bi pomogla stabilizaciji i obnovi povjerenja u bankarski sistem. Danas, vlada SAD-a podržava reforme u finansijskoj i poreskoj politici, kao i programe garancija za kredite kako bi se oslobodio finansijski kapital u privatnom sektoru RS-a. Također, vlada SAD-a podržava poslovnu zajednicu RS-a kroz tehničku pomoć, obuku, grantove i početni kapital u ključnim industrijama – uključujući IT, obrada drveta i metala, te turizam – i ohrabruje ulaganje u preduzeća u RS-u kako bi se stvorila radna mjesta i potaknula ekonomija. Na primjer, između 2017. i 2024. godine, USAID-ov program Diaspora Invest uložio je više od 1,7 miliona dolara u podršku 55 preduzećima u vlasništvu i su-vlasništvu dijaspore u RS-u, što je rezultiralo s više od 20 miliona dolara privatnih ulaganja dijaspore i stvaranjem više od 920 radnih mjesta u RS-u. Samo u RS-u, između 2020. i 2024. godine, USAID-ov projekat održivog turizma stvorio je najmanje 140 novih radnih mjesta, obučio više od 3.200 ljudi, podržao više od 670 preduzeća, udruženja, proizvođača i NVO u RS-u, te razvio i promovisao velike turističke doživljaje koji donose više posjetilaca i prihoda zajednicama RS-a.

Tviteraš Dodik pokušava uvjeriti građane: Funkcionišemo dobro, Ambasada SAD-a i Bošnjaci lažu

Tviteraš Dodik pokušava uvjeriti građane: Funkcionišemo dobro, Ambasada SAD-a i Bošnjaci lažu

Ekonomija

Odmah nakon rata, vlada SAD-a podržala je Agenciju za nadzor banaka RS-a kako bi pomogla u stabilizaciji i vraćanju povjerenja u bankarski sistem. Danas vlada SAD-a podržava reforme finansijske i poreske politike te programe garancije kredita kako bi omogućila pristup finansijskom kapitalu u privatnom sektoru RS-a. Također, vlada SAD-a podržava poslovnu zajednicu RS-a kroz tehničku pomoć, obuku, grantove i početna sredstva u ključnim industrijama – uključujući IT, obrada drveta i metala te turizam – i ohrabruje ulaganja u preduzeća u RS-u kako bi se stvorila radna mjesta i stimulisala ekonomija. Na primjer, između 2017. i 2024. godine, USAID-ov program Diaspora Invest uložio je više od 1,7 miliona dolara u podršku 55 kompanijama u vlasništvu ili su-vlasništvu dijaspore u RS-u, što je rezultiralo s više od 20 miliona dolara privatnih investicija od dijaspore i stvaranjem više od 920 radnih mjesta u RS-u. U samom RS-u, između 2020. i 2024. godine, USAID-ov projekat održivog turizma stvorio je najmanje 140 novih radnih mjesta, obučio više od 3.200 osoba, podržao više od 670 preduzeća, udruženja, proizvođača i NVO, te razvio i promovirao glavne turističke doživljaje koji povezuju entitete, dovodeći više posjetilaca i prihoda zajednicama RS-a.

Zdravlje i sigurnost

Od rata, vlada SAD-a uložila je više od 133 miliona dolara u BiH za deminiranje, uklanjanje eksplozivnih naprava i pomoć preživjelima. Ova pomoć uključuje 372 projekta u RS-u koji su uništili više od 4.000 mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava i očistili više od 10 miliona kvadratnih metara zemljišta. Vlada SAD-a donirala je ključnu opremu za deminiranje Agenciji za civilnu zaštitu RS-a i pružila više od 50.000 dolara za podršku medicinskoj obuci kako bi se ojačale sposobnosti odgovora na katastrofe i hitne situacije. Također smo pružili značajnu pomoć za ublažavanje uticaja pandemije COVID-19 i jačanje zdravstvenog sistema za odgovor na buduće hitne situacije.

Američka ambasada u BiH: 'Milorad Dodik također manipulira državnim fondovima'

Američka ambasada u BiH: 'Milorad Dodik također manipulira državnim fondovima'


Vlada SAD-a uložila je više od 37 miliona dolara u rehabilitaciju elektro-stanica i vodova, postavljanje ulične rasvjete i obnavljanje električne energije za zajednice i domove širom RS-a između 1996. i 2002. godine. Od 2002. godine, vlada SAD-a je investirala 31 milion dolara u BiH, uključujući 9 miliona na državnom nivou i 8 miliona u RS-u, kako bi promovisala energetsku efikasnost, ojačala energetsku sigurnost i poboljšala energetsku politiku radi jačanja konkurentnosti energetskog tržišta BiH. Na primjer, 2023. godine USAID je razvila Digitalni registar obnovljivih izvora energije u RS-u kako bi pomogla u praćenju, planiranju i promociji izgradnje energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije.

Energija

Vlada SAD-a pomogla je poljoprivrednim proizvođačima i udruženjima u RS-u u profesionalizaciji i modernizaciji njihovih operacija, te usvajanju i primjeni EU i međunarodnih standarda, uključujući standarde kvaliteta proizvoda i sigurnosti hrane, koji su neophodni za izvoz roba proizvedenih u BiH na strana tržišta. Od 2016. do 2021. godine, tehnička pomoć i sredstva iz grantova SAD-a u gotovo svim opštinama u BiH pomogla su u obuci više od 19.000 radnika u poljoprivredi i nabavci više od 5.300 komada poljoprivredne opreme, dok su neto prodaje učesnika gotovo udvostručene i stvoreno je više od 1.000 radnih mjesta. Tokom tog petogodišnjeg perioda, pomoć SAD-a pomogla je u akreditaciji 11 institucija, certifikaciji 950 proizvođača i farmera, te reformi 31 relevantne politike u skladu sa EU zahtjevima – što je rezultiralo dodjelom 47 licenci za izvoz u EU i više od trostrukim povećanjem izvoza, sa približno 30 miliona dolara u 2015. na 110 miliona dolara u 2019.

Poljoprivreda

Vlada SAD-a štiti ljudska prava kroz saradnju sa lokalnim zajednicama i organizacijama u RS-u, stvarajući inkluzivno, nediskriminatorsko okruženje i podržavajući ranjive grupe, uključujući djecu i odrasle sa invaliditetom, LGBTQI+ osobe i Rome. Na primjer, od 2015. godine, USAID je zagovarao prava osoba sa invaliditetom i obezbijedio više od 480.000 dolara za otvaranje i rad servisnih centara koji podržavaju više od 300 porodica sa djecom sa invaliditetom u Banjoj Luci, Foči i Trebinju. Vlada SAD-a takođe podržava napore u prevenciji, odgovoru i pomoći žrtvama ljudske trgovine; borbu protiv nasilja zasnovanog na polu; i osnaživanje žena kao ravnotežnih učesnica u ekonomskom, građanskom i političkom životu. Na primjer, od 2015. godine, USAID je u partnerstvu sa 21 opštinom u RS-u doprinio skoro 470.000 dolara Fondu za preduzetništvo kako bi pomogao marginalizovanim preduzetnicima da pokrenu ili prošire mala preduzeća.

Ambasada SAD-a kritikuje vlasti u RS: Riskirate budućnost građana zbog sankcionisanisanih pojedinaca

Ambasada SAD-a kritikuje vlasti u RS: Riskirate budućnost građana zbog sankcionisanisanih pojedinaca

Ljudska prava

Od vrtića do univerziteta, vlada SAD-a podržava sve nivoe obrazovanja u RS-u. Vlada SAD-a je obnovila škole, igrališta i sportske objekte i opremila desetine STEM učionica u RS-u. Svake godine, vlada SAD-a doprinosi približno 550.000 dolara za uspostavljanje i primjenu održivog, visokokvalitetnog obrazovanja o građanskim pravima, demokratiji i ljudskim pravima na svim nivoima obrazovanja u svim dijelovima zemlje, uključujući RS, te pruža brojne akademske i istraživačke prilike za studente i nastavnike u Sjedinjenim Američkim Državama, omogućavajući važnu modernizaciju obrazovanja i profesionalni razvoj za nastavnike u RS-u.

Obrazovanje

Vlada SAD-a pomaže u izgradnji demokratije usmjerene na građane u RS-u podržavajući političke stranke, opštine i civilno društvo kako bi se adresirali interesi građana, pružale kvalitetne i efikasne javne usluge i osigurala da građani imaju glas u izboru svojih vladinih zvaničnika i načinu na koji upravljaju. Na primjer, u proljeće 2023. godine, USAID je pokrenuo petogodišnji projekat pomoći u lokalnoj upravi vrijedan 12,8 miliona dolara kako bi pomogao 29 partnerskim vladama, uključujući RS, da izgrade održive, ekonomski održive zajednice. Vlada SAD-a također pruža podršku organizacijama civilnog društva, studentima i aktivistima kako bi se ohrabrila građanska angažovanost.

Između 2019. i 2023. godine, na primjer, USAID je podržao 16 organizacija civilnog društva i 20 neformalnih građanskih grupa u RS-u u borbi protiv korupcije i traženju odgovornosti od javnih zvaničnika, uključujući podnošenje 26 izvještaja o sukobu interesa o institucijama vlade RS-a, identifikaciju više od 5.000 sumnjivih javnih nabavki i otkrivanje nepravilnosti u nabavkama koje su rezultirale krivičnim postupcima, poput optužbi podnesenih 2022. godine od strane Tužilaštva RS-a protiv nekoliko odgovornih lica iz Instituta za javno zdravlje RS-a i dvije privatne kompanije zbog ilegalne nabavke medicinske opreme. USAID-ova podrška također je omogućila majkama da prijave korupciju i zahtjeve za mito u porodilištima, blokirala ilegalne građevinske i hidroenergetske projekte koji štete životnoj sredini, omogućila stanovnicima RS-a da prijave korumpirane porezne inspektore i ojačala zahtjeve za akreditaciju u visokom obrazovanju u RS-u.

Američka ambasada objavila novi video i ponovo prozvala vlasti RS: 'Gdje je novac?'

Američka ambasada objavila novi video i ponovo prozvala vlasti RS: 'Gdje je novac?'

Demokratija i upravljanje

Vlada SAD-a obučava, obrazuje, oprema i mentorira tužioce, sudije, studente prava i policiju u RS-u kako bi poboljšala i profesionalizovala policijske i pravosudne sisteme, ojačala vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Na primjer, Sjedinjene Američke Države su uložile više od 10 miliona dolara u pomoć i podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a i policiji RS-a kroz program međunarodne obuke za kriminalističke istrage i Kancelariju za međunarodne narkotike i pravdu američkog State Departmenta. Sjedinjene Američke Države su takođe uložile više od 7 miliona dolara u jačanje kapaciteta tužilaca i sudija u RS-u. Uz podršku američkog Ministarstva pravde, stručni savjetnici su pružili obuku, opremu, podršku i direktno mentorstvo službenicima RS-a. Takođe smo radili sa policijom RS-a i školama širom RS-a kako bismo spriječili kriminalna djela maloljetnika i razvili pozitivan odnos između maloljetnika i vlasti za sprovođenje zakona u RS-u.

Pravda

Vlada SAD-a podržava nezavisne medije u RS-u kako bi se osiguralo da javni službenici budu odgovorni i da građani imaju pristup nepristrasnim informacijama i transparentnom upravljanju. Vlada SAD-a podržava istraživačke novinare u izvještavanju o korupciji i kršenju ljudskih prava, povećava medijsku pismenost edukacijom građana kako da postanu kritični konzumenti vijesti, te jača sajber sigurnost, pravnu zaštitu i poslovanje medijskih kuća. Na primjer, od 2022. do 2023. godine, 13 nezavisnih medijskih kuća koje je podržao USAID – od kojih je više od polovine sa sjedištem u RS-u – objavilo je 343 istraživačke priče o korupciji u vladi i društvu BiH. Zahvaljujući ovom izvještavanju, mnogi korumpirani javni službenici u RS-u su otkriveni, smijenjeni, uhapšeni, kažnjeni ili sankcionisani zbog svojih malicioznih aktivnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije