Ambasada SAD o obustavi isporuke plina za Sarajevo: Građani izloženi riziku od beskrupuloznih ljudi!

24
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD o obustavi isporuke plina za Sarajevo: Građani izloženi riziku od beskrupuloznih ljudi!
Foto: Pexels / Plin, ilustracija

Ured za odnosu s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u izjavi za portal Radiosarajevo.ba komentirao je današnju odluku "Sarajevo Gasa" iz Istočnog Sarajeva o obustavi isporuke plina za glavni grad Bosne i Hercegovine pod izgovorom navodnih nesuglasica s "Energoinvestom".

Ovaj plinski incident otvara pitanja "energetskih ucjena" na našim prostorima, što ima političke, regionalne i geopolitičke implikacije. 

"Očigledni pokušaj kompanije Sarajevo Gas da iznudi novac i prekine snabdijevanje gasom stanovnicima Federacije BiH još je jedan razlog zbog kojeg Sjedinjene Američke Države i dalje podstiču BiH da diverzifikuje svoje izvore energije", naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a. 

Višković provocira američku administraciju: 'Pa-pa, gud baj, doći će normalni umjesto vas'

Višković provocira američku administraciju: 'Pa-pa, gud baj, doći će normalni umjesto vas'

Kako su podvukli, ova situacija također "naglašava hitnu potrebu da FBiH postigne napredak u vezi sa Južnom interkonekcijom – da je gasovod izgrađen, FBiH ne bi bila suočena s ovim problemom".

"Još jednom pozivamo Vladu i Parlament Federacije BiH da podrže i usvoje verziju Zakona o Južnoj interkonekciji koju je usvojio Predstavnički dom FBiH u decembru 2021. godine. Bez ovih promjena, građani BiH će i dalje biti izloženi riziku od beskrupuloznih ljudi kao što je Nedeljko Elek, čije neodgovorno ponašanje ugrožava egzistenciju građana BiH", naveli su iz Ambasade SAD-a, te podvukli:

"BiH takođe treba u potpunosti da se pridržava Ugovora o energetskoj zajednici i usvoji zakon o gasu na državnom nivou, što bi značajno koristilo BiH podržavajući toliko potrebne investicije u energetski sektor i uvođenje konkurencije u snabdijevanju gasom i strujom, čime bi se obezbjedile bolje opcije za građane, kompanije i fabrike u BiH". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije